IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb ще наложи лимити на краткосрочните наеми в Лондон и Амстердам

Решението е сериозна отстъпка пред регулаторите

11:13 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Airbnb направи сериозна отстъпка пред регулаторите на два от ключовите си пазари – Лондон и Амстердам. Компанията прие да ограничи броя на нощувките, които собствениците на жилища в тези градове могат да предлагат през платформата, съобщава Financial Times.

Компанията налага подобен лимит за първи път, отбелязва изданието.

От следващата година платформата ще въведе ограничение от 90 нощувки годишно за жилищата в Лондон, освен ако те нямат специално разрешение от местните власти за краткосрочни наеми.

За Амстердам лимитът е 60 нощувки, като ще има и опция за подаване на оплаквания от съседи на наемодателите, ако има съмнения за нарушения.

Изданието припомня, че платформата преговаря с регулаторите и в други големи градове по света, които се опитват да обуздаят растежа й, за да удовлетворят претенциите на хотелиерската индустрия.

Лимитите може и да умилостивят регулаторите, но това увеличава рисковете от намаляване на предлагането в най-популярните дестинации по света.

Властите в Лондон отдавна се опитват да овладеят растежа на платформата и заради недостига на жилища и резкия ръст на цените през последните години. Администрацията в града се опасява, че някои инвеститори предпочитат да отдават имоти под наем на туристи, за кратък период от време, заради по-високата печалба, вместо да излязат на наемния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още