IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската верига Metro продава магазините Kaufhof на канадци

Hudson’s Bay предложи 2,825 млрд. евро за веригата универсални магазини

10:09 | 15.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Kaufhof преминава в канадски ръце. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kaufhof преминава в канадски ръце. Снимка: Ройтерс

Спорът за придобиването на германската верига универсални магазини Kaufhof, досегашна собственост на Metro, вече е решен. Германският търговски концерн продава Kaufhof за 2,825 млрд. евро на канадския търговски концерн Hudson's Bay със седалище в Торонто, обяви официално Metro AG.

Споразумението обхваща опериращите най-вече под марката Galeria Kaufhof в Германия универсални магазини, както и тези в Белгия, работещи под бранда Galeria Inno, и свързаните с тях недвижими имоти. Очаква се сделката, условията по която са одобрени от двата борда на директорите, да бъде завършена до края на септември 2015 г.

Така канадците победиха в спора за магазините Signa – собственик на друга подобна верига магазини в Германия – Karstadt, който също наддаваше за Kaufhof. Австрийският собственик на Karstadt Рене Бенко заяви по-рано, че е направил предложение за придобиване за подобна сума.

Продажбата на канадците бе очертана още в края на миналата седмица. И приходите от продажбата за почти 3 млрд. евро вече не са изненада след ожесточилото се през последните седмици наддаване. 

Както заяви през уикенда финансовият директор на Metro Марк Фрезе пред Börsen-Zeitung, приходите ще послужат за намаляване на дълга на концерна и за разширяване на инвестициите в други бизнес сфери.

Акционерите на Metro няма да се облагодетелстват от получените за веригата пари. „Ние ще запазим дивидентната си политика непроменена“, заяви още Фрезе. Под формата на дивиденти ще бъдат изплатени между 40 и 50 на сто от изчистената от специални ефекти печалба на акция.

В битката за Kaufhof собственикът на Karstadt Signa Retail се опита да натрупа точки със стратегия за гарантиране на работните места и запазване на самите обекти. В случай на сливане на двете вериги Signa би запазил и двете имена и всички служители, заяви директорът на Karstadt Щефан Фандерл преди дни. 

Малко преди продажбата на веригата известната със силните си позиции синдикална организация Ver.di постави изисквания към международните кандидати. В писмо до интересуващите се от сделката профсъюзът настоя за правно обвързващи гаранции.

„Служителите на Galeria Kaufhof имат правото да получат не само устна гаранция за почасовите им доходи и работни места“, заяви председателят на Националния изпълнителен съвет на Ver.di Щефани Нутценбергер в съобщение, публикувано в неделя.

Ver.di настоява за гаранции, че през следващите пет години няма да бъде затворен нито един обект от веригата, а структурата за съвместно вземане на решения ще остане непокътната. Също така синдикатът настоява да няма никакви структурни съкращения, с изключение на магазините, чието затваряне вече е решено.

Hudson's Bay, основана през далечната 1670 г., е по собствени данни най-старата компания в Северна Америка. В САЩ и Канада концернът оперира над 300 универсални и специализирани магазини. Към корпоративната империя спада и известната американска верига Saks Fifth Avenue. Придобиването на Kaufhof би било първата стъпка на концерна на европейския пазар. 

Galeria Holding GmbH e холдингова група с приходи от 3,1 млрд. евро и 21 500 служители за 2013/14 г. Тя включва оперативния бизнес на Galeria Kaufhof GmbH в Германия (103 магазина), Sportarena GmbH (16 магазина) и Galeria Inno в Белгия (16 магазина). Galeria Kaufhof и Galeria Inno са пазарни лидери в страните си. 

В България Metro AG влезе през март 1999 г. чрез METRO Cash & Carry, като тогава откри два обекта – в София и Пловдив. В момента компанията има 14 обекта на територията на страната. Концернът обаче няма магазини от веригата Kaufhof в страната ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
"В момента компанията има 14 обекта на територията на страната". Магазините са 13 защото преди няколко месеца затвориха един Компакт магазин. Май беше в Сливен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още