IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на британците към втори дом в България остава стабилен

За първи път Португалия оглавява класацията на най-желаните европейски дестинации за покупка на ваканционен имот

09:45 | 04.09.14 г.
Интересът на британците към втори дом в България остава стабилен

България продължава да привлича стабилен интерес от страна на британските купувачи на втори дом, сочат данните на онлайн портала themovechannel.com. 

През август страната ни е събрала малко над 1,5% от запитванията за имоти, осъществени през портала. Това ни отрежда 14-та позиция в класацията на най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот.

Спрямо юли страната ни пада с две позиции в подреждането, макар че делът на запитванията за имоти у нас остава относително стабилен. Причината е засиленият интерес на британците към ваканционните жилища в Португалия, която за първи път излиза на втора позиция в класацията на портала и се превръща в най-желаната европейска дестинация за инвестиция във втори дом, изпреварвайки Испания и Франция.

Най-предпочитаните райони в Португалия са Алгарве и Лисабон, но се наблюдава разпространяване на интереса и към други области – Брага, Порто, Авейро, Мадейра и други.

Карълайн Мей, оперативен директор на агенция за имоти в Португалия, подчертава, че от началото на годината досега осъществените продажби са се удвоили в сравнение със същия период на миналата година. За да се справи с търсенето, агенцията планира да отвори още един офис.

Рязък скок в класацията отбелязват и запитванията за имоти в Унгария и Германия – съответно с 10 и с 14 позиции до 9-то и 11-то място. Така двете страни влизат в топ 20 на най-желаните дестинации за покупка на ваканционно жилище и изместват Гърция, Кипър и България, събирайки съответно малко над 3% и малко над 2% от запитванията..

Швеция, Нова Зеландия, ЮАР и Словения също са привлекли значителен интерес през август, което им отрежда място сред топ 40 дестинации за инвестиция във ваканционно жилище.

Лидер в класацията на портала си остават САЩ с близо 10,4% от запитванията. Страната оглавява подреждането за 14-ти пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още