IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил до 2% за десетмесечието

Наблюдава се и забавяне на ръста на продажбите на имоти в страната

11:41 | 11.11.15 г.
Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил до 2% за десетмесечието

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил до 2% за периода януари – октомври спрямо същия период на миналата година, показват данните на китайското национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

За първите девет месеца на годината годишният растеж на инвестициите достигаше 2,6%, припомня информационната агенция.

Наблюдава се и забавяне на ръста на продажбите на имоти в страната – до 7,2% за периода януари – октомври спрямо същия период на миналата година при 7,5% за деветмесечието спрямо същия период на миналата година.

Забавянето на пазара на имоти в Китай натежава сериозно на икономиката на Китай. Инвестициите в имоти се отразяват директно на още около 40 бизнес сектора и се явяват един от ключовите двигатели на икономическия растеж на страната.

През последните месеци се отчита подобрение на продажбите на жилища в големите градове на Китай и на цените благодарение на серия мерки за подкрепа на пазара, които правителството одобри през последната година.

Въпреки въведените облекчения пазарът на имоти в по-малките населени места остава слаб, а огромните запаси от новопостроени и непродадени жилища обезкуражава новите инвестиции в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още