IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече международни инвеститори в имоти се насочват към Африка

В демографско отношение няма друго място на света с подобни характеристики, според консултантска компания

11:41 | 02.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Все повече международни инвеститори в имоти се насочват към Африка

Все повече международни инвеститори проучват възможностите на водещите африкански пазари, привлечени от бързо растящите икономики и демографските перспективи, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Според новия доклад Africa Report 2015 на консултантската компания Knight Frank населението на Африка ще нарасне четири пъти до над 4 мрлд. души към 2100 г. Приблизително 1 млрд. от тях ще са в Нигерия.

Според компанията това е единственото място на света с подобни демографски характеристики и към 2100 г. почти 40 на сто от световното население ще живее в Африка. По-голямата част от хората ще са концентрирани в най-бързо растящите градове.

В момента Нигерия е най-голямата икономика в Африка – брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се изчислява на 594,3 млрд. долара. Втора е ЮАР с 341,2 млрд. долара.

Като цяло целият регион на Субсахарска Африка е сред най-бързо развиващите се в света. Според прогнозите през следващите пет години 13 от 20-те най-бързо растящи икономики в света ще се намират там.

Столицата на Ангола – Луанда, продължава да е пазарът с най-високи наеми на офис площите на континента и от години присъства трайно в челото на глобалната класация на най-скъпите офис пазари. Наемът на кв.м площ там достига 150 долара месечно заради острия недостиг на площи, а основен двигател на търсенето са компании от петролния и газовия сектор.

Населението на Луанда се очаква да се увеличи с над 70 на сто за периода 2010-2025 г., докато на Дар ес Салаам, Кампала и Лусака се очаква да се удвои. „Предвид бързото икономическо развитие, това засилва и търсенето на качествени имоти от всички сегменти на пазара“, посочва се в доклада.

Потенциалът за растеж на Африка е довел до значителен ръст на активността на чуждестранните инвеститори, както и на местните фондове през последните две години. Китайски инвеститори например са особено привлечени от участие в инфраструктурни проекти в Африка.

Девет южноафрикански фонда през последните две години са набрали значителен обем капитали, за да инвестират в проекти за недвижими имоти в целия Субсахарски регион. Плановете им са да развият качествени активи през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Инвеститорите ще отидат в Негрия, но не и тук - зловеща ирония !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още