IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златна мина на Халдики отдалечи гръцкото правителство от обществеността

Местните се опасяват за поминъка си - туризма, заради замърсяването, а премиерът - че отблъсква инвестиции в условията на тежка криза

12:55 | 14.01.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Златна мина на Халдики отдалечи гръцкото правителство от обществеността

Интересът на канадската компания Eldorado Gold Corp да добива злато в Северна Гърция тества готовността на правителството да докаже, че най-тежко засегнатата от кризата европейска икономика е отворена за бизнеса, пише Ройтерс.

Златната мина на п-в Халкидики – регион, известен с плажовете си и красивите пейзажи, е една от най-големите инвестиции в страната, откакто тя изпадна в тежки затруднения заради дълговата криза. По принцип местните власти в Солун подкрепят инвестицията, но обществеността е разделена заради въздействието на златодобива върху туризма.

Eldorado Gold работи по проекта за златна мина от 2011 г., като обеща да инвестира над 1 млрд. долара през следващите пет години. Работата по проекта е все още на предварителен етап, но идеята за инвестиции в златодобива в региона предизвика серия от мащабни протести.

Местните жители се опасяват, че мината ще разруши туристическите богатства в региона. Премиерът Андонис Самарас обаче предупреди, че чуждите инвестиции ще бъдат защитавани „на всяка цена“.

„Растежът означава инвестиции. Тези, които отблъскват инвестициите, не искат растеж. Когато окупират фабриките – те не искат растеж. Когато се опитват да отблъснат легитимни инвестиции и се борят срещу тях, въпреки че те са били напълно одобрени, както е в случая, значи те не искат инвестиции и растеж“, коментира гръцкият премиер.

„Пътувам из цяла Европа и слушам как властите в страните дискутират възможности да привличат инвестиции, а ние правим всичко възможно да ги отблъснем“, допълва Самарас.

Според ръководството на Eldorado златната мина може да се превърне във „фабрика за пари“ за Гърция, да вкара в икономиката чуждестранна валута, а и да я диверсифицира на фона на рекордно високата безработица от 27%.

Според компанията 90 на сто от 1 600-те работници и служители, заети с подготовката на проекта, са местни хора. Когато мината заработи, плановете на групата са да наеме над 2 хил. души. Затова и проектът е силно подкрепян от консервативното правителство.

В населените места на Халкидики, където основният поминък е туризмът, обаче се опасяват, че заради добива на злато ще се увеличи замърсяването на региона и хората ще спрат да идват за лятната си почивка. Местните определят проекта като „фараонски“ и твърдят, че освен замърсяването на водоемите ще се завишат и праховите частици във въздуха, което представлява риск за здравето на местната общност и за околните гори.

Представители на компанията твърдят, че производствените мощности няма да бълват облаци от прах, както и че проектът ще засегне само 0,09% от горите на полуострова. Според компанията проектът е получил всички необходими разрешителни и районът няма да бъде „пресушен“ и „натъпкан с цианиди“.

Местните обаче са непреклонни. „Хайде стига, ние живеем в Гърция. Ние не вярваме на държавата“, през смях коментира пред информационната агенция Хриса Ликаки, агент по недвижими имоти в района. Местните не виждат никакви основания да вярват на правителството и на компанията, а напрежението продължава да се засилва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Не, отнесъл си го покрай мен от някоя *** - любовница! Винаги когато някой каже че е съгласен с мен, получава минус! - забелязал съм, че при публикуване на дълъг пост, получавам минус за време значително по-малко от необходимото да се прочете поста, па камоли да се осмисли ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"И за останалото си прав. "майка му ст....ра! скоро няма да имам повод да пиша повече ;)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Прав си - не бива да се ограничаваме само до Балканите. Политиците са от един дол дренки навсякъде.И за останалото си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
защо се ограничавате до балканите ;)))))))))))))))))))))))))))) - скоро чрез ТВ-реалността ще има удовлетворяващо предложение като решение на бъдещото спуснато "народно" недоволство - то ще бъде провокирано от явно системно прибиране на даденото на преките "народни лъжители" срещу услугите които са направили на шефовете си, чрез алчността си! Та това ще е повод да си изберете сами в името на бъдещата всеобща справедливост новото управление - вариация на пряката демокрация! После мърдане няма да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Проблемът на Балканите не е, че хората не вярват на власт имащите. За това недоверие си има много сериозни основания. По-сериозният проблем е, че все още се намират ***, които им вярват въпреки всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
До (-), защитавам 2 тези:1. Не се печели от концесии /пример БГ!/ - "инвестицията" не гарантира нищо сама по себе си, за друг освен за собственика си! Обратно, тук държавата се принуждава да пази инвестицията /в името на вменена у маймунската реалност мечта - чрез субективния идеализъм -> харесва ми значи го заслужавам/ - това си го признават дирекшън тук в статията: "Премиерът обаче предупреди, че чуждите инвестиции ще бъдат защитавани на всяка цена."2. Дори и да се спечели нещо от концесията (!), то нищо няма да остане за държавата - това се доказва супер елементарно - държавата е доведена до невъзможност да обслъжва дълга си, без отписване на дълг. => дали ще има добавяне на нова печалба за да не се отписва временно дълг, или се отписва периодично от кредиторите е едно и също! Та затова казах да се търси проблема другаде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Проблемът на Балканите е, че хората не вярват на власт имащите, а властимащите се интересуват само от личната изгода и затова никога не може да се получи един конструктивен диалог и здравословен компромис :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Растежът означава инвестиции. Тези, които отблъскват инвестициите, не искат растеж. " - а за конкретна ПЕЧАЛБА никой не говори ;))))))) А дори и да има някаква, то тя ще бъде компенсирана моментално от разходите на държавата по кредитите..."Местните не виждат никакви основания да вярват на правителството и на компанията, а напрежението продължава да се засилва." - а никой не се замислят защо правителството толкова драпа да прокара проекта? ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още