IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси завършиха на зелено преди празниците

Ръстът се дължи основно на възстановяването на цените на петрола и сектора на суровините

23:13 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси завършиха с ръстове в сряда, последния пълен търговски ден за седмицата, след възстановяване на цените на петрола и сектора на суровините, съобщава CNBC.

Индексът S&P 500 отчете повишение от близо 1,2%, оставайки на положителна територия от началото на годината досега. Така бенчмаркът се присъедини към Nasdaq Composite, който отбелязва ръст от 6,5% за годината. Dow Jones Industrial Average остава с над 1% по-ниско от началото на годиниата до момента.

Основният индекс Dow затвори с 180 пункта нагоре, като Chevron допринесе най-много за ръста му. Exxon Mobil, 3M и Goldman Sachs също бяха сред най-добре представилите се.

Енергийният сектор отбеляза ръст от 4,2%, с което задмина всички останали сектори в S&P 500.

Ралито се "дължи на суровините. Купува се от изоставащите", казва Питър Бууквар, главен пазарен стратег в The Lindsey Group.

"Виждаме заглавия от Китай през последните няколко седмици, свързани с намаляване на производството. Мисля, че съкращаването на производството в Китай е реално и суровините ще продължат да са на дъното за известно време", каза той.

На пазара на суровините фючърсите на американския суров петрол се повишиха с 1,36 долара, или 3,76%, до 37,50 долара за барел, а на сорта Брент - с 1,32 долара, или 3,63%, до 37,42 долара за барел. Медта и желязната руда също отбелязаха ръстове в следобедната търговия.

Акциите на Freeport-McMoRan поскъпнаха с над 15% в следобедната търговия, нареждайки се на второ място сред лидерите в S&P 500. От началото на годината досега секторът отбелязва спад от около 9%, а акциите на Freeport са поевтинели с 65% за тази година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,26%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,99%.

На валутните пазари доларът поскъпна слабо спрямо основните световни валути след решението на Фед, а еврото се търгуваше на ниво от 1,09 за долар.

Фючърсите на златото поевтиняха с 5,80 долара и приключиха на 1068,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още