IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси прекъснаха губещата серия

Цената на петрола се смъкна под 37 долара за барел за първи път от 2009 г.

23:23 | 10.12.15 г.
Американските индекси прекъснаха губещата серия

С ръстове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street. Акциите прекъснаха тридневната губеща серия, въпреки спада на цената на петрола.

Dow Jones се повиши с 0,47% до 17 575 пункта, като за ръста най-много допринесоха акциите на Goldman Sachs, Boeing и Chevron. S&P 500 добави 0,21% до 2 052 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,44% до 5 045 пункта, подкрепян от акциите на биотехнологичните компании.

Акциите на компаниите от сектора на здравеопазването постигнаха най-силен ръст в днешната сесия – средно 0,78%, следвани от енергийните компании с 0,62% и индустриалните дружества с 0,48%.

Инвеститорите бяха изненадани от по-лоши от очакваното данни за помощите за безработица. Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили до 282 хил. за седмицата, която приключи на 5 декември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха броят на заявленията да достигне 269 хил. Все пак броят им остава под психологическата граница от 300 хил. заявления, която се асоциира с проблемен пазар на труда, пише CNBC.

Същевременно цените на вноса са се понижили с 0,4% през ноември, като най-голям натиск очаквано са оказали ниските цени на петрола.

От доклад на финансовото министерство на САЩ стана ясно, че през ноември бюджетният дефицит се е увеличил с 8 млрд. долара до 65 млрд. долара. От началото на фискалната година дефицитът на страната достига 201 млрд. долара, което е с 13% повече спрямо същия период на миналата година.

Цената на петрола се смъкна под 37 долара за барел за първи път от 2009 г., след като данните на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) показаха, че групата е увеличила добивите на черно злато през ноември до най-високото им ниво от три години, съобщава MarketWatch.

Лекият американски суров петрол поевтиня с 40 цента до 36,76 долара за барел по време на търговията на стоковата борса в Ню Йорк. Това е най-ниското ниво на контрактите от февруари 2009 г., отбелязва изданието. Януарските контракти на сорта брент изтриха 38 цента до 39,73 долара за барел в Лондон.

През ноември добивите на ОПЕК са се увеличили средно с 250 хил. барела дневно до 57,14 млн. барела на ден.

Организацията посочва, че от април насам се свива добивът на шистов петрол в САЩ. Според прогнозата добивите на държавите извън организацията ще намалеят догодина заради ниските цени.

Същевременно цената на златото се понижи в днешната сесия заради безпокойството на инвеститорите преди срещата на Федералния резерв на САЩ през следващата седмица.

В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка през февруари поевтиняха с 4,5 долара до 1 072 долара за тройунция. През последните сесии цената на златото се повишаваше заради пониженията на курса на долара на валутните пазари. Европо поскъпна, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разочарова пазарите с по-малък от очакваното пакет от стимули за икономиката.

Днес доларът поскъпна спрямо основните си конкуренти на валутните пазари и прекрати тридневната губеща сесия заради пренасочването на вниманието на инвеститорите към срещата на Фед. Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошнита от шест валути, добави 0,6% до 97,9650.

Еврото днес достигна 1,0943 долара, след като снощи беше 1,1015 долара. Доларът се разменяше спрямо японската йена за 121,62 йени при 121,59 йени снощи, а паундът се търгуваше на ниво от 1,5155 долара спрямо 1,5195 долара от сряда.

Заради очакваното увеличение на лихвите в САЩ доходността по 10-годишните американски облигации се увеличи до най-високото равнище тази седмица – с три базисни точки до 2,238%. Доходността по двегодишните съкровищни бонове добави 2,4 базисни точки до 0,947%, което е близо до най-високото ниво от 5 години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още