IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън и трудният баланс между консенсуса във Фед и ясните сигнали

Инвеститорите очакват вдигане на лихвите в САЩ едва през март 2016 г. Ако не промени тези очаквания, Йелън рискува да изненада пазарите

08:15 | 28.10.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън е определяна като добър слушател и личност, която умее да постига консенсус. Тази седмица обаче на нея вероятно ще ѝ се наложи да заеме по-твърдолинейна позиция, ако наистина иска евентуалното вдигане на лихвените проценти през декември да остане реалистичен вариант, пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Стилът на Йелън беше поставен на изпитание, след като двама от управителите в централната банка публично изразиха несъгласие с нея, че Фед трябва да увеличи ставките тази година. Управителите са постоянни членове на Комисията за отворен пазар и обикновено гласуват в единодушие. Затова публичното противоречие между тях и Йелън е необичайно. И все пак Лейл Брейнард и Даниел Таруло посочиха редица рискове за икономическия растеж и намекнаха, че вдигането на лихвите трябва да почака.

Мнозинството от останалите управители с право на глас, с изключение на Чарлз Евънс – председател на Фед за Чикаго, показаха, че по-скоро подкрепят Йелън за вдигане на лихвите през 2015 г. Така че тя може да се изправи срещу трима отцепници в 10-членната комисия, ако реши, че лихвите трябва да бъдат повишени през декември.

И все пак почти всички в панела подкрепят сценария за поетапно вдигане на лихвите, веднъж щом те бъдат увеличени, посочва Ройтерс. Освен това традициите в американската централна банка може да изиграят своята роля – макар че регионалните председатели на Фед понякога изразяват несъгласие, никой управител в комисията не е гласувал в противоречие с останалите от 2005 г. насам. 

Вероятно за Джанет Йелън е по-тревожен фактът, че много инвеститори не вярват, че централната банка ще вдигне лихвите въобще тази година. Ако Йелън не промени тези очаквания по-рано - около заседанието в края на октомври, евентуално увеличение на ставките може да стресне пазарите.

„От спешна необходимост е комисията по-ясно да представи стратегията си“, казва Андрю Левин, бивши съветник на Йелън.

Стилът на Йелън контрастира с този на някои от предшествениците й, най-вече Алън Грийнспан, който задаваше тона и резултата от заседанията, още преди те да са започнали. Председателят на Фед прекарва много време в лични разговори с останалите управители. Дори предшественикът й Бен Бернанке, който също ценеше консенсуса, не е прекарвал толкова време в преговори, коментира Ройтерс. 

Изглежда усилията дават резултат и Йелън успява да привлече на своя страна банкери, които настояват за вдигане на лихвите. Така например председателят на Фед за Ричмънд Джефри Лейкър я подкрепи в призива й да се изчака потвърждение, че инфлацията е стабилна.

Представителите на Фед неколкократно са подчертавали, че вдигането на лихвите няма да изненада инвеститорите, а според пазарите първото увеличение на ставките ще се случи най-рано през март 2016 г. Динамиката в търговията показва, че вероятността това да се случи този месец е на практика нулева, а през декември – 39%.

След заседанието тази седмица Фед трябва да убеди пазарите, че наистина предстои вдигане на лихвите. „Изявлението след срещата трябва да предполага, че само влошаване на икономическата ситуация може да попречи“, казва Левин.

Друг вариант Фед да подскаже за намеренията си е като смекчи или премахне напълно предупрежденията си за рисковете от забавянето на глобалната икономика. Именно заради тази предпазливост централната банка не вдигна лихвите през септември.

Въпреки че безработицата в САЩ е на обичайно ниво от около 5%, инфлацията е ниска и икономистите във Фед все още обмислят дали икономиката би издържала вдигане на лихвите, докато колегите им в Европа, Япония и Китай все още разчитат на облекчения. В такава глобална ситуация постигането на консенсус остава трудна задача, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Тъй де... 'трилиона".. Съжалявам за грешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Пенчев
преди 8 години
Те 19 милиарда ги гълтат за 5-6 дни.:)Иначе за всичко оставало си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Това не е достатъчно, защото официалната статистика мери грамажа, но не мери качеството, вместо това разчита на пазара. А плебса естествено джоба му го командори и ич не го еня за тва какви *** купува... Хем плебса си мисли, че купува готино, хем фед масажира счетоводната книга на корпорацията която произвежда чрез скритата инфлация.Освен това и потребителската кошница се променя, като въпросната ниска инфлация е доста добре подбрана за нуждите на официалната статистика ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
и при нас не по-добре.тук, рядко пипат грамажа, но бухат в храните всякакви отпадъжи и заместители.ние одавна консумираме 'вкусове" не оригинални продукти."млечен продукт" с вкус на мляко, сирене и тн думата ми е;преспал съм с майка им на американците, за нашата *** ми е притеснението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
lozkhris
преди 8 години
И да, абсолютно си прав, че вдигане на ливхите на 0.5% е точно НИЩО. Това няма да окаже никакво влияние нито върху банковите резерви, нито върху кредитирането, нито върху спестовните влогове. Проблемът на ФЕД е, че трябва да излезе от капана на ниските лихви, в които сам се натресе за толкова дълго време. А основният проблем на американската икономика е структурен, не монетарен - в САЩ не се произвежда нищо, защото от десетилетия насам алчнотията на корпорациите е изнесла производството в Китай. Да, технологиите вървят стремително напред, но всичките 300 милиона не могат да бъдат CEOs на Уол Стрийт, нито евреи. Задлъжнялостта на правителството и домакинствата е толкова голяма, че никакви ниски лихви и печатане няма да помогнат. Увеличаването на ликвидността за толкова дълго време е все едно да се опитваш да гасиш огън с керосин. Никак няма да те спаси ултраслабият долар след като си наптрупал 19 милиарда дълг, но продължаваш да раздаваш помощи и food stamps на 60 милиона ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
За да замажат истината, повечето компании запазиха цената на даден продукт, но намалиха грамажа...------------------------------------------------------------------------ааа да ей тва е голяма Ц.игания гледаш го същата цена, вместо 100 грама в друга опаковка и ти сложили 50г грама ....... :)) Иначе няма инфлация нье в никакъв случай ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
1.Скъп дълг - правилно, но САЩ нямат никакво намерение да го плащат, освен това главният собственик на американски дълг е ФЕД. 2. Доларът в момента е около справедливите си нива. Ако си зададем въпроса какво точно изнасят САЩ, разсъжденията ще станат трудни...Проблемът за тях е не силният долар per se, a слабото евро...per se.Повече от половината американски компании оперират в Европа и слабото евро им смазва корпоративните печалби.Това е истинската причина 3. Инфлацията в САЩ е около и по-скоро над 5%. Официлната статистика лъже най-нагло от мнооого време. Всеки, който е влизал в американски супермаркет през последните 10 години и е наблюдавал цените знае,че те растат, при това доста сериозно. За да замажат истината, повечето компании запазиха цената на даден продукт, но намалиха грамажа...Така че мантрата с инфлацията не издържа4. Фондовите пазари за изкуствено надути и това и лаик го вижда и разбира. Корекция е неминуема и тя юще се случи така или иначе - сега или догодина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още