IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през седмицата

Федералният резерв на САЩ заседава в сряда и като цяло очакванията са, че ще остави лихвените проценти непроменени

09:15 | 26.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще движи пазарите през седмицата

Европейската централна банка сигнализира в четвъртък, че ще разшири програмата си за стимули през декември и един от първите въпроси беше как това ще се отрази на подхода на Федералния резерв на САЩ към лихвените нива. Американската централна банка заседава в сряда, 28 октомври, и това безспорно ще е събитието на седмицата за пазарите.

В понеделник, 26 октомври, германският Институт за икономически изследвания Ifo ще публикува месечния си индекс за бизнес климата.

В петък предварителни данни на
Markit Economics показаха, че индустриалната активност в най-голямата икономика в еврозоната се е забавила за втори пореден месец, макар и да остава в експанзия. По-рано този месец индексът ZEW на Института за икономически изследвания в Манхайм показа, че инвеститорското доверие в Германия значително се е влошило през последните няколко месеца. Властите в Берлин понижиха прогнозата си за икономическия ръст тази година – 1,7% вместо 1,8%, каквито бяха очакванията през април. Затова индексът на Ifo ще се следи с повишено внимание от правителствата и инвеститорите.

Във вторник, 27 октомври, Великобритания ще публикува данните за ръста на БВП за третото тримесечие в сравнение с предходното. През второто тримесечие ръстът беше 0,7%, а на годишна база - 2,6%.

В сряда , 28 октомври, Федералният резерв на САЩ ще определи политиката си за лихвените проценти. Повечето анализатори очакват за пореден път Комисията по отворения пазар да остави лихвите непроменени, като за това подсказа най-вече стенограмата от срещата през септември. От текста стана ясно, че експертите във Фед са склонни да отложат вдигането на лихвените проценти за началото на следващата година. 

В четвъртък, 29 октомври ще бъдат публикувани правителствени данни за инфлацията в Германия и Испания. Статистическата служба в Германия ще обяви данни и за безработицата.

Освен това властите в САЩ ще обявят окончателните данни за ръста на БВП за третото тримесечие. 

В петък, 30 октомври, японската централна банка ще публикува прогнозата си за икономиката и инфлацията – решителни фактори за паричната политика на банката. След това гуверньорът Харухико Курода ще даде пресконференция. По-рано този месец централната банка реши да не въвежда допълнителни парични стимули с аргумента, че тенденциите за инфлацията са по-скоро положителни. Тогава решението на банката по-скоро разочарова пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 8 години
А ако не е таз година, ще е догодина. ...или по-другата :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 8 години
А ако не е таз година, ще е догодина. ...или по-другата :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ти кат те гледам витаеш някъде там из планината като оня туриста, но реалността с тоя Фед и с тея лихви е малко по-различна, но вие не може да го стоплите тоя момент .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още