IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари в САЩ с плахи опити за ръстове на фона на поевтиняващ петрол*

Инвеститорите очакват тази седмица изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън в петък

17:59 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват смесено в понеделник на фона на спад в цените на петрола, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записва лек ръст, след като се понижи първоначално със 70 пункта, като най-много натежаха Goldman Sachs и Chevron.

Широкият S&P 500 остава без изменение, като енергетиката поведе деветте сектора, които след отварянето се търгуваха на червено.

Технологичният индекс Nasdaq отчита повишение от около 0,1%.

„Ситуацията ни показва, че пазарът си взима почивка, за да се подготви за следващото движение нагоре“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital.

Инвеститорите очакват тази седмица изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, което ще бъде в петък. Коментарите й ще се следят с внимание, след като миналата седмица представителите на централната банка Стенли Фишер и Уилям Дъдли сигнализираха, че са склонни на повишение на лихвените проценти през септември.

Според пазарите има едва 18% вероятност Фед да затегне паричната политика тогава, показват данните на CME Group. Шансовете за повишение през декември обаче са близо 50%.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 2,73% до 47,77 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 2,81% до 49,45 долара за барел

Златото поевтинява с 0,46% до 1 339,95 долара за тройунция.

„Смятам, че пазарът ще се ръководи от енергетиката и това ще е проблем“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. „Мисля, че пазарите са в позиция на изчакване до петък сутринта (когато е речта на Йелън – бел.ред.)“, посочва той.

В петък също излиза второто четене на данните за БВП на САЩ през второто тримесечие.

Доларът поскъпва леко, като едно евро се обменя за 1,1311 долара, а курсът на йената е 100,44 йени за долар.

Доходността по 2-годишните държавни облигации е 0,746%, а тази по 10-годишните – 1,553%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още