IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Chevron пада заради ниската цена на петрола

Продажбата на активи, както и бизнесът с рафинерии омекотяват удара от поевтинелия петрол за американската компания

18:34 | 30.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролната компания Chevron обяви в петък, че продажбите на активи и бизнесът с рафинерии са помогнали за частично компенсиране на ефекта от резкия спад в цените на петрола. Това е довело до по-добри от очакваното резултати за тримесечието до декември, пише Market Watch.

Въпреки това Chevron заяви, че плановете са да намали капиталовите си разходи с 13% тази година до 35 млрд. долара.

Chevron е втората по големина нефтена компания в САЩ по пазарна оценка след Exxon Mobil. От компанията заявиха, че работят по повишаване на добива на нефт и газ. Цените на петрола отбелязаха сериозен спад през последните месеци заради огромните запаси точно когато политиката на компанията започваше да дава резултат. От миналото лято цената на петрола е намаляла с над 60%. Цената на американския суров петрол мина границата от 44 долара за барел във вторник, което бе най-ниското ниво от близо 6 години.

Печалбата на Chevron е по-добре подсигурена от тази на голяма част от другите нефтени производители. Компанията изкарва пари и от рафинирането на горивото в бензин и дизел. Евтиният суров петрол помогна на бизнеса с рафинерии да подобри маржа на печалба.

През последното тримесечие печалбата от рафиниране, маркетинг и химически операции се е увеличила до 1,52 млрд. долара спрямо 390 млн. долара година по-рано.

Печалбата от изследване и добив спада до 2,67 млрд. долара, спрямо 4,85 млрд. долара година по-рано.

Като цяло Chevron отчита нетна печалба в размер на 3,47 млрд. долара, или 1,85 долара на акция, спрямо 4,93 млрд. долара, или 2,57 долара на акция година по-рано. Резултатите включват нетна печалба от 570 млн. долара от продажба на активи.

Приходите спаднаха с 18% до 46,1 млрд. долара.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха прогнозирали печалба от 1,63 долара на акция и приходи от 30,65 млрд. долара.

Chevron заяви, че е бил подпомогнат от ефекта на търговията с чуждестранна валута, който попречи на други американски компании. Chevron смята, че търговията с чуждестранна валута е помогнала на печалбата с 432 млн. долара през последното тримесечие на 2014 г., спрямо 202 млн. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още