IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици имигранти без документи са били арестувани в САЩ

Тръмп обещава да намали цената на оградата по границата с Мексико

20:32 | 11.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици имигранти в САЩ без документи са били арестувани от федерални имиграционни агенти в най-малко четири щата тази седмица, предава Ройтерс.

Внезапните имиграционни проверки предизвикаха загриженост сред имиграционни адвокати и семейства, които са на тръни заради реториката на президента Доналд Тръмп и изпълнителната заповед, която блокира влизането в САЩ на държави от 7 мюсюлмански страни и на бежанци, макар и да е спряна от съда.

Действия по принудително задържане са осъществени в Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и околните райони, казва Дейвид Марин от службата по имиграцията и митниците на САЩ. Общо 161 души са арестувани в Южна Калифорния, а в офиса в Атланта, който обхваща три щата, арестите са 200.

Според Марин операцията е рутинна. Той припомни и подобна операция от миналото лято в Лос Анджелис по времето на Барак Обама.

Марин подчертава, че от арестуваните в Южна Калифорния само десет души нямат криминални досиета. От тях петима ас с предходна заповед за депортиране.

Майкъл Каган, професор по имиграционно право в Университета на Невада в Лас Вегас, казва, че имиграционните адвокати са загрижени, че арестите може да са сигнал за началото на по-агресивна политика на Доналд Тръмп и увеличаване на депортациите.

Тръмп наскоро разшири категориите хора, които биха могли да бъдат депортирани, припомня информационната агенция.

Междувременно американският президент коментира в  Twitter, че ще намали цената на стената, която иска да изгради по границата с Мексико.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ прогнозира, че стената по цялата граница ще струва 21,6 млрд. долара, докато по време на кандидатпрезидентската кампания Тръмп говореше за цена около 12 млрд. долара.

„Чета, че великата гранична стена ще струва повече, отколкото правителството първоначално очакваше, но все още не съм участвал в дизайн или преговори. Когато го направя, точно както с F-35 FighterJet или Air Force One, цената ще бъде намалена“, казва се в единия му пост в микробогинг платформата.

В друг пост той казва, че „правната ни система е счупена“ заради отмяната на заповедта му за ограничаване на пътуванията от седем мюсюлмански страни. Според него след отмяната на заповедта 77% от бежанците в САЩ са дошли от тези държави и това „толкова опасно“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Тръмпи щял да участва в ДИЗАЙНА? Хохохохо, значи експериментът в България се прилага в момента и в САШ ... дизайнери като Доган и ББ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Либералите и застаряващите либералки си падат по ''лоши момчета'' малко имат краста и миришат, но бият ли им шамари и тупалки - значи ги обичат. Садо-мазо и такива ми ти работи... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Марин подчертава, че от арестуваните в Южна Калифорния само десет души нямат криминални досиета."Правата на човека , Хелзинки и майната им амнести да се сезират бързо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още