IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп започна разследване срещу китайския внос на стомана в САЩ

Ако разследването покаже, че местната индустрия е засегната от по-евтин внос, може да бъдат наложени нови мита

09:13 | 21.04.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп при подписване заповедта за раследването. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Доналд Тръмп при подписване заповедта за раследването. Снимка: Ройтерс

 

Американският президент Доналд Тръмп стартира в четвъртък разследване срещу Китай и износителите му на евтина стомана на пазара в САЩ, повдигайки възможността за налагане на нови мита. Това повиши цената на акциите на някои производители на стомана в САЩ с над 8% в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на опасения за националната сигурност, Тръмп обяви решението си на церемония в Белия дом заедно с изпълнителни директори от стоманодобивната индустрия и търговския министър Уилбър Рос – милиардер бизнесмен, натрупал част от състоянието си именно от инвестиции в бизнеса със стомана.

„Стоманата е критично важна както за нашата икономика, така и за армията ни“, каза Тръмп. „Това не е област, в която можем да си позволим да зависим от други страни“.

Тръмп спечели много гласове в промишлени щати като Мичиган и Пенсилвания с обещанието си да повиши производството и да наложи мерки срещу китайските търговски практики.

Китай е най-голямата страна производител и прави много повече стомана, отколкото употребява, продавайки излишъка навън, като така подбива цените на местните производители.

Необичайният ход да стартира разследване идва в момент, в който Тръмп притиска Китай да положи повече усилия, за да удържи все по-войнствено настроената Северна Корея. Когато китайският президент Си Дзинпин посети Тръмп по-рано този месец, американският президент представи възможността да използва търговията като възможност да убеди Китай да предприеме повече мерки по въпроса.

"Всичко, което те изнасят, е дъмпинг“, казва Дерек Сизърс, икономист за Азия в базирания във Вашингтон мозъчен тръст American Enterprise Institute.

Рос коментира, че решението да се започне разследване е в отговор на китайския износ на стомана към САЩ, който в момента вече формира 26% от американския пазар.

Китайският износ е нараснал „въпреки непрекъснатите твърдения на Китай, че ще намалят стоманодобивния си капацитет“, каза Рос.

Той добави, че ако разследването на министерството на търговията открие, че американската индустрия за производство на стомана страда от твърде висок внос, той ще препоръча наказателни мерки, които може да включват мита.

Отклонявайки се от подхода на администрацията на Обама по въпроса, който до голяма степен разчиташе на подаване на жалби до Световната търговска организация, Тръмп нареди разследването съгласно такъв закон, който му позволява да наложи ограничения върху вноса, позовавайки се на националната сигурност.

През октомври 2001 г. разследване на министерството на търговията не откри доказателства, че вносът на желязна руда и полуготова стомана представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още