IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори с отстъпление от над 1%

Щатският долар продължи да укрепва, приближавайки едномесечен връх спрямо еврото

23:11 | 26.05.15 г.
Wall Street затвори с отстъпление от над 1%

Американските индекси отчетоха понижения от по над 1 на сто във вторник, след като инвеститорите реагираха на поредното засилване на долара и смесените данни от САЩ.

"Наистина, когато да разгледаме данните, те са в подкрепа на коментарите на Джанет Йелън от петък и със сигурност са по-стимулиращи за повишаване на лихвите, отколкото не", заяви пред CNBC Пол Нолте, портфолио мениджър в Kingsview Asset Management.

Действията на Федералния резерв на САЩ по повишаване на лихвените проценти могат да доведат до по-голяма пазарна волатилност, но като цяло въздействието ще бъде управляемо, заяви заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер. Според него пазарите не трябва да се изненадат от момента или темпа на покачване на ставките. За целта Фед трябва да ги подготви света за "това, което предстои".

"Мисля, че натискът днес дойде от по-силния долар", каза пред CNBC Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital. "Акцентите тази седмица са кривата на доходност и по-силният долар."

Доходността по краткосрочните облигации се покачи във вторник, достигайки при двугодишните книжа 0,62%. При тези с по-дългосрочен матуритет от 10 години пък бе 2,14%.

Щатският долар продължи да укрепва, добавяйки повече от 1 на сто и достигайки най-високото си ниво спрямо йената от юли 2007 г. Еврото спадна под 1,09 долара за първи път от 28 април.

Продажбите на стоки за дълготрайна употреба през април отчетоха спад от 0,5 на сто, приблизително в съответствие с очакванията. Изключвайки отбранителната техника и въздухоплавателните средства, продажбите нараснаха с 1% след коригирания ръст от 1,5% през март.

През март цените на жилищата в 20 американски града са нараснали с по-бързо от очакваното годишно темпо, отразявайки ограничения брой свободни имоти на пазара. Индексът за цените на имотите S&P/Case-Shiller се покачи с 5% на годишна база за втори пореден месец. Медианната прогноза на анкетираните от агенцията икономисти бе за годишен ръст от 4,6 на сто.

Инвеститорите разглеждат данните в контекста на очакваните бъдещи действия от страна на Федералния резерв на САЩ. В петък председателят на централната банка Джанет Йелън заяви, че евентуално покачване на ставки би могло да се случи, само ако икономиката се подобрява. Тя отбеляза още, че слабостта през първото тримесечие до голяма степен е преходна.

В корпоративните новини Charter Communications обяви, че придобива Time Warner Cable за 55 млрд. долара. Сделката обединява втората и третата най-големите кабелни компании в САЩ и създава по-голям конкурент на Comcast Corp. Книжата на Charter Communications поевтиняват с 0,7 на сто, а тези на TWC поскъпват с 4,2 на сто.

Qualcomm подписа споразумение за партньорство с автомобилния производител Daimler. Книжата на производителя на чипове обаче поевтиняха леко с 0,1%.

Според информация на Re/Code BlackBerry ще съкрати неизвестен брой работници в бизнеса с мобилни устройства. Капитализацията на канадската компания отстъпи с 1,9 на сто.

AutoZone оповести 52,3% ръст на тримесечната брутна печалба. Продажби от един и същи магазин са се увеличили с 2,3% за тримесечието. Книжата на търговеца поскъпнаха минимално с 0,15 на сто.

Priceline Group ще инвестира допълнително 250 млн. долара в китайската онлайн туристическа компания Ctrip.com. Акциите на дружеството поевтиняха с близо 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още