IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат по-бързо от очакваното

Индексът за цените на имотите в 20 американски града се покачва с 5% на годишна база за втори пореден месец

17:15 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в САЩ растат по-бързо от очакваното

През март цените на жилищата в 20 американски града растат с по-бързо от очакваното годишно темпо, отразявайки ограничения брой свободни имоти на пазара, пише Bloomberg.

Индексът за цените на имотите S&P/Case-Shiller се покачва с 5% на годишна база за втори пореден месец. Медианната прогноза на анкетираните от агенцията икономисти бе за годишен ръст от 4,6 на сто. В САЩ цените се повишават с 4,1% спрямо март 2014 г. Индексът S&P/Case-Shiller е базиран на тримесечна средна, което означава, че данните за март са повлияни и от сделките през февруари и януари.

През март цените на жилищата в 20-те града на САЩ, попадащи в състава на индекса, растат с 1% на сезонно изгладена месечна база. Медианната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори бе за повишение от 0,9 на сто.

По-високите цени на жилищата, успоредно със слабото предлагане и ограничения ръст на доходите укротиха възстановяването на жилищния сектор. По-голямото строителство, особено на по-евтини имоти, може да стимулира предлагането, за да могат повече американци да се възползват от ниските лихви по заемите.

Други данни показват, че през март цените на жилищата забавят темпото спрямо февруари. В третия месец на годината стойността на имотите се повишава с 0,3% след ръста от 0,6% през втория месец, разкриват актуалните данни на Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency).

Във всички 20 града в индекса S&P/Case-Shiller цените на жилищата са по-високи спрямо година по-рано. Най-голям е ръстът в Сан Франциско (+10,3%) и Денвър (+10%). Темпото на прираст от 1% е значително по-бавно във Вашингтон и в Кливланд. Като цяло растежът в цените се ускорява в 10 от градовете спрямо март миналата година, а се забавя в останалите.

На месечна база цените се покачват във всички 20 града. Повишението в Детройт е в рамките на 2,6 на сто, докато Кливланд записва най-бавния ръст – само 0,1 на сто спрямо февруари.

Един по-бърз ръст на работните заплати може да направи взимането на решение за покупка на жилище по-лесно за доста американци. За тези, които са получили достъп до финансиране, лихвените проценти остават атрактивни. Средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент е 3,84% към 21 май. Нивото й е близко до това, наблюдавано в началото на 2015 г. и под миналогодишните 4,53%, сочат данни на Freddie Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още