IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

61%-ен ръст на приходите на Twitter не задоволи борсата

Услугата продължава да има проблем с привличането на потребители

09:02 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Twitter продължава да не успява да привлече достатъчно потребители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Twitter продължава да не успява да привлече достатъчно потребители. Снимка: Ройтерс

Услугата за споделяне на кратки съобщения Twitter продължава да е в зоната на загубите, но най-малко по отношение на приходите компанията напредва по-добре от очакваното.

Twitter обяви във вторник, че приходите ѝ през второто фискално тримесечие нарастват с 61 на сто в сравнение с предходната година до 502 млн. долара, предава Ройтерс.

Ако не се вземе предвид въздействието на силния долар, който свива приходите в чужбина, когато те се прехвърлят в американска валута, увеличението би било от 68 на сто. С това пазарните очаквания бяха надхвърлени.

В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с повече от десет процента, но впоследствие печалбата бе компенсирана и в края на краищата книжата приключиха на червено. 

Рекламните приходи се увеличават с 63 на сто до 452 млн. долара. От тази сума 88% се падат на обещаващия бизнес с мобилни реклами на смартфони или таблети.  

Освен това компанията продължава да е на загуба, въпреки че чистата загуба се свива от 145 млн. долара през миналата година до 137 млн. долара сега. И ръстът на потребителите на Twitter се забавя - през последното тримесечие броят на месечно активните потребители се увеличава с едва осем на сто до 316 млн. На вътрешния пазар в САЩ има дори застой.

Това е и причината главният изпълнителен директор и съосновател Джак Дорси, който пое ръководството през юни от дотогавашния ръководител Дик Костоло, да вижда много възможности за ръст. „Не сме доволни от растежа си“, коментира той.

Twitter се намира в период на преход, докато бъде намерен нов председател на Надзорния съвет и нов изпълнителен директор. Спекулациите, че след като Дорси и преди е ръководил компанията, сега може да я ръководи продължително, не се потвърдиха. Появиха се множество спекулации за това кой може да бъде следващият главен изпълнителен директор на компанията. Президентът Адам Байн, отговарящ за партньорствата, както и финансовият директор Антъни Ното, са сред имената, които се споменават като потенциални кандидати.

Костоло твърди, че неговият наследник трябва да бъде достатъчно гъвкав и да не е с прекалено голямо его.

Паралелно на Twitter Дорси е шеф и на услугата за плащания Square, която според американски медии е изправена пред борсов дебют.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още