IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на петролните платформи в САЩ нарасна за първи път през 2015 г.

Цената на "черното злато" спадна с близо 5% през миналата седмица

09:41 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Броят на петролните платформи в САЩ нарасна за първи път през 2015 г.

Броят на платформите за добив на петрол в САЩ нарасна за първи път през 2015 г., прекратявайки 29-те си поредни седмици на спад.

Представените в четвъртък данни на изследователската група Baker Hughes показаха, че петролните платформи в най-голямата икономика в света са се покачили с 12 до 640 през по-миналата седмица.

След данните цената на американския петрол с доставка август спадна с 2,48% до 55,52 долара за барел в електронната търговия на Wall Street в петък. Борсата в Ню Йорк остана затворена поради честването на Деня на независимостта.

За седмицата цената на актива отстъпи с 4,53%, отчитайки най-значителното си седмично понижение от началото на март. 

Междувременно търгуваният в Европа сорт Брент с доставка през август спадна с 2,44% в петък до 60,56 долара за барел в Лондон. Контрактите изтриха 4,65% за седмицата.

По-рано през седмицата данни от САЩ показаха неочаквано увеличение на петролните запаси в предходната седмица на фона на увеличеното производство.

Администрацията за енергийна информация заяви, че запасите на суров петрол са нараснали с 2,4 млн. барела през седмицата до 26 юни. Консенсусната прогноза бе за спад от 2 млн. барела. Това беше първият ръст от април насам.

Достигайки 465,4 млн. барела, петролните запаси в САЩ остават близки до рекордните нива от началото на отчитането на данните преди 80 години.

Световното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не намали продукцията си.

Инвеститорите останаха фокусирани и върху преговорите между Запада и Иран, положителната развръзка от които би изкарало милиони барели ирански петрол на международните пазари.

От Международната агенция за атомна енергия заявиха в петък, че са постигнали известен напредък в разговорите с Иран. Очаква се бъдещата сделка да проправи пътя за премахване на санкциите на Запада

Повече за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още