IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЦИЕ затвърждават зависимостта си от изкопаемите горива

Само 7% от средствата за програмния период до 2020 г. за 9 държави от региона са за възобновяема енергия

21:16 | 29.01.16 г. 2
Държавите от ЦИЕ затвърждават зависимостта си от изкопаемите горива

Държавите от Централна и Източна Европа рядко използват европейското финансиране за преходни енергийни проекти и вместо това насочват средствата за проекти, които укрепват зависимостта им от изкопаемите горива. Това се посочва в доклад на “Friends of the Earth Europe”, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

Според данните в доклада само 7% от 178 млрд. евро, разпределени между девет държави от региона, са били изразходени за възобновяема енергия, повишаване на енергийната ефективност или изграждане на интелигентни мрежи.

Докладът обхваща отпуснатите средства от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионните фондове за периода 2014-2020 г. в Полша, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия и Чехия.

Кохезионните фондове, фондът за регионално развитие и Европейският социален фонд са основните инструменти в подкрепа на инвестициите в инфраструктура в Европа. За програмния период до 2020 г. тези фондове ще разпределят 351 млрд. евро на държавите членки в Европейския съюз (ЕС).

На практика по-голямата част от тези средства се изразходват за проекти, свързани с въглища, природен газ и замърсяващ транспорт. Това затвърждава зависимостта на страните от Централна и Източна Европа от изкопаемите горива, което е в ущърб на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, коментира Маркус Трилинг, специалист по европейско финансиране в Bankwatch.

Сред многото посочени примери са Полша и Чехия, които финансират подмяната на старите въглищни котли с по-новите модели под предлог, че защитават околната среда.

Хърватия и Естония също са разкритикувани за използване на еврофондовете за разширяване на летищата, въпреки че тези проекти не са допустими за финансиране от ЕС.

Неправителствената организация посочва, че Брюксел трябва да обърне по-голямо внимание на това как се използват средствата, за да гарантира, че проектите са в съответствие с климатичните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Това се казва национално предателство... само дето вече нито има кой да ги съди , нито кога , Импе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още