IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият енергиен министър на Саудитска Арабия връща влиянието на страната в ОПЕК

Страната има нужда от единството в организацията, заради борбата за пазарен дял

21:59 | 03.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Новият енергиен министър на Саудитска Арабия връща влиянието на страната в ОПЕК

Руският петролен милиардер Вагит Алекперов не се оставя лесно да бъде убеден, но новият министър на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал Фалих успя да го направи тази седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Интензивната дипломация на учтивия Фалих, участващ за първи път в среща на ОПЕК - с реч, в която се срещаха думи като "нежен подход, "без сътресения" и "консенсус" - убедиха Алекперов, че ОПЕК е по-скоро жива, отколкото мъртва.

"Фактът, че ОПЕК постигна споразумение за новото си ръководство показва, че те искат да си върнат координиращата роля. Картелът отново ще управлява пазара," посочи Алекперов, който е главен изпълнителен директор на руската петролна компания Лукойл. Той се срещна отделно с Фалих и с иранския министър на петрола Биджан Зангане във Виена.

Вчера ОПЕК не можа да постигне споразумение за определяне на ясна цел в добива на петрол, тъй като Иран отказа да ограничи собственото си производство.

Срещата обаче бе сравнително спокойна и липсваха обичайните сблъсъци между политическите противници Саудитска Арабия и Иран, като Фалих обеща страната му да не наводнява пазара и да слуша Техеран. Бе постигнат и рядък компромис, като ОПЕК единодушно реши да назначи нигериеца Мохамед Баркиндо за нов генерален секретар след години на търкания по въпроса.

Цените на петрола останаха без промяна на равнище около 50 долара днес или с 80 процента повече, отколкото минимума им през януари.

Фалих, който през април наследи ветерана Али ал Нуейми, бе първият министър от ОПЕК, който пристигна във Виена. Той се срещна с повечето си колеги в кулоарите на срещата, прекара няколко часа с независими анализатори от ОПЕК и имаше дълга пресконференция.

"Ако искате да я (ОПЕК - бел. БТА) наречете говорилня - нямам проблем с това. Но мисля, че тя ще свърши повече от обикновено говорене. Ще координираме и ще си сътрудничим (...) за да постигнем пазарните цели", посочи Фалих вчера.

Обликът на вчерашната среща изненада много наблюдатели, които са свикнали на наситени с враждебност разговори.

Производителите на петрол от ОПЕК и извън картела не успяха да постигнат споразумение през април в Доха за замразяване на равнището на добив на черно злато, след като Саудитска Арабия отказа да поеме ангажимент, ако Иран не се присъедини.

След Доха петролните пазари започнаха да приличат на безпилотен автомобил. Това трябва да се промени, изтъкна източник, запознат с нагласите на Саудитска Арабия. Източник от ОПЕК, но не от страните от Залива, отбеляза, че Риад е разбрал, че има нужда от единството на ОПЕК заради борбата на групата за пазарен дял.

Пазарите могат в крайна сметка да се балансират сами, но както видяхме, когато разчитаме само на пазарите е изключително болезнено за всички, посочи той вчера.

"Мисля, че може никога отново да нямаме управление по традиционния начин, каквото имахме в миналото (...) Няма да определяме целева цена за ОПЕК (...) Но (би трябвало - бел. БТА) да координираме стратегии и да се опитаме да разберем какво всеки от нас може и не може да прави", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още