IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня на фона на увеличеното производство на ОПЕК

По-слабото производство на САЩ е засилило търсенето на продукцията на организацията

10:45 | 17.04.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

В петък цената на суровия петрол падна с повече от долар, слагайки край на серията от покачвания по-рано през седмицата, съобщава Ройтерс.

Понижаването е в резултат на данните, изнесени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), според които продукцията през март се е повишила с 810 хил. барела на ден, достигайки 30,79 млн. барела на ден, или една трета от световните доставки. Нещо повече, според картела световното търсене през тази година ще достигне 94,45 млн. барела на ден, което е с около 80 хил. барела повече отколкото бяха очакванията през март.

Цената на американския суров петрол падна с 0,35 на сто до 56,51 долара за барел, докато фючърсите върху петрола тип Брент паднаха с долар или с около 0,31%, достигайки 63,78 долара за барел. Според анкетирани от Ройтерс анализатори цената на сорта Брент може да падне още повече и да достигне стойности от малко над 61,20 долара за барел преди да намери подкрепа на пазара.

Според ОПЕК по-слабото производство на САЩ и на други конкурентни производители в резултат на двойно по-ниските цени на петрола в сравнение с миналия юни са увеличили търсенето на продукцията на организацията.

Стратегията на ОПЕК да окаже натиск върху производителите с високи производствени разходи работи, но изглежда отделните страни членки са се изместили от този фокус и вместо това произвеждат колкото могат“, казва Джейми Уебстър, анализатор в IHS във Вашингтон и експерт по ОПЕК.

Докладът на ОПЕК може да засили усещането, че големите производители се стремят предварително да заемат по-голям дял от пазара с оглед потенциалното повишаване на петролния експорт на Иран след сключване на споразумение със световните лидери за ядрената му програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още