IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява преди срещата между министрите на Венецуела, Иран и Ирак

Според анализатори Иран може да е проблем, тъй като заяви, че ще увеличи добива след вдигането на санкциите, за да си върне пазарния дял

09:45 | 17.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в сряда, след като инвеститорите бяха разочаровани от резултата от срещата между Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар във вторник, съобщи WBPonline.

Четирите държави се съгласиха да замразят добива на нивата от 11 януари, но сделката ще бъде приложена само ако и други големи производители се присъединят. Ирак заяви, че ще замрази добива на януарските нива, а на Иран може да се предложат специални условия, за да свие продукцията, казват източници на изданието.

Към 9:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,79% до 28,81 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,81% до 31,93 долара за барел. 

„Цените на петрола остават в риск да се понижат още в краткосрочен план, тъй като надеждата за понижения в добива отново избледнява“, пишат анализаторите от австралийската банка ANZ.

Според редица анализатори Иран може да бъде проблем, тъй като режимът в Техеран заяви, че ще увеличи добива след вдигането на санкциите, за да си върне пазарния дял.

Все пак някои трейдъри са оптимистично настроени, че макар и крехка, договорката за замразяване на добива може да отвори врати за още преговори, които в крайна сметка да доведат до овладяване на свръхпредлагането.

„Въпреки че пазарите не реагираха толкова положително, колкото можеше да се очаква, факт е, че е започнал координиран процес и това е от голямо значение за бъдещата динамика в цената на петрола“, казва Дейн Уилямс от Vantage FX.

Венецуелският министър заяви, че в сряда ще се срещне с колегите си от Иран и Ирак.

В сряда също се очакват данните за седмичния ръст на петролните резерви в САЩ от Американския петролен институт. Ден по-късно излиза и правителственият доклад на Администрацията за енергийна информация. Анализаторите очакват повишение от 3,9 милиона барела през седмицата до 12 февруари след спад от 754 хил. барела предходната седмица.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Петролът поевтинява в сряда, след като инвеститорите бяха разочаровани--- кви инвеститори ? тая дума вече ползвате на лягане и ставане ... щото тези които купуват петрол имат рафинерия и надали са разочатовани че суровината им е по евтина... но виж вече инвеститорите в добивните компании може да се надоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още