IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone излиза с най-голямото IPO на Wall Street за последните 5 години

Пазарната цена на акциите бе 31 долара за ценна книга, което оценява компанията на над 33 млрд. долара

11:19 | 22.06.07 г.
Blackstone излиза с най-голямото IPO на Wall Street за последните 5 години
Инвестиционната компания Blackstone излиза с най-голямото първично публично предлагане на Wall Street за последните 5 години. Акциите започват да се търгуват днес. Blackstone успя да набере 4,13 млрд. долара, като имаше поръчки близо до горната граница на предварително определения рейндж на IPO-то.

Blackstone е първата голяма компания, специализираща в придобивания на компании и тяхната оптимизация с цел продажба по-късно, която излиза на американската фондова борса. Борсовият код, с който ще се търгуват акциите, е „BX“.

Пазарната цена на книжата бе 31 долара за брой, което оценява компанията на 33,48 млрд. долара, или около 1/3 от стойността на Goldman Sachs Group и 3/4 от Lehman Brothers.

Извън публичното предлагане на акциите, Blackstone ще продаде 10-процентов дял от компанията на Китай, което ще добави още 3 млрд. долара към приходите от IPO-то.

Посредници при сделката са Morgan Stanley и Citigroup, които имат опции да закупят още 20 млн. дяла, в случай че има голямо презаписване. Ако опциите бъдат използвани, това ще добави още 620 млн. долара към хазната на Blackstone.

Основателите на Blackstone – Стивън Шварцман и Питър Питърсън, ще разделят помежду си 2,14 млрд. долара от IPO-то. 23-процентовият дял на Шварцман пък го нарежда сред най-богатите хора на планетата с богатство над 7,74 млрд. долара.

Компанията ще използва по-голямата част от приходите за възнаграждения на служителите си, а около 1 млрд. долара ще отидат за покриване на разходи по лихви, сочи информация в проспекта.

Шварцман и Питърсън основават Blackstone през 1985 г. с начален капитал от 400 хил. долара. Преди това и двамата финансисти заемат ръководни постове в Lehman Brothers. В началото Blackstone работи като консултантско дружество по сделки за придобивания и сливания. Не след дълго обаче компанията прераства в огромна фирма за придобиване на по-малки бизнеси.

Днес Blackstone се занимава с придобиване на компании с помощта на дългов капитал (т.нар. LBOs - Leveraged Buyouts). Обикновено задържа бизнеса за няколко години с цел неговото оптимизиране, след което го продава.

Сред най-големите сделки на Blackstone са придобиването на базирания в Чикаго Equity Office Properties Trust за 23 млрд. долара и на Freescale Semiconductor за 17,6 млрд. долара. В момента Blackstone притежава Michaels Stores и Pinnacle Foods.

Продажбата на дял от компанията на Китай бе обект на особен интерес на регулаторните органи на САЩ. Според някои специалисти това е добър ход. Възможно е част от дълга на САЩ, притежаван от Китай, който през април бе 414 млрд. долара, да бъде поверен за управление на мениджърите от Blackstone.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още