IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank ще плати на САЩ 95 млн. долара глоба

През 2000 година американските власти обвиниха водещата германска банка в данъчни измами

13:34 | 05.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Deutsche Bank сключи поредно споразумение в САЩ, като се съгласи да плати 95 млн. долара на правителството във връзка със съдебно дело за данъчни измами, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

В обвинение от 2014 г. се твърди, че водещата германска банка е използвала “кухи” фасадни компании, за да избегне плащането на данъци за десетки милиони долари в САЩ през 2000 година.

Това накара американските власти да поискат от Deutsche Bank да плати 190 млн. долара, включващи размера на укритите данъци, дължимите лихви и глоби.

“Чрез това свое действие правителството принуди Deutsche Bank да признае за действия, целящи да бъдат избегнати данъци и да заплати 95 млн. долара на САЩ”, посочи в специален коментар американският прокурор Прийт Бхарара.

В отделно изявление говорителят на Deutsche Bank - Аманда Уилямс заяви: Ние сме доволни, че постигнахме решение по този иск и вече поставихме зад нас събития от преди повече от 16 години.

Трябва да се има предвид, че през декември Deutsche Bank се съгласи да изплати 7,2 млрд. долара във връзка с разследване на Министерството на правосъдието на САЩ относно неправомерни продажби на ипотечно-гарантирани ценни книжа преди глобалната финансова криза.

Акциите на най-голямата германска банка поскъпват предпазливо с 0,55% в началото на днешната европейска търговия като реакция на постигнатото споразумение. Те се търгуват около 18,36 евро – близо до техния връх около 18,52 евро, който беше достигнат на 16 декември миналата година.

Постигнатите споразумения с американските власти допринесоха за солиден ръст на акциите на Deutsche Bank през последните няколко месеца, след като през септември 2016 година те удариха многогодишно дъно около 9,90 евро за една акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още