IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PepsiCo очаква 25% ръст в продажбите си в Китай за 2006 г.

За цялата 2005 година продажбите на щатския производител в Китай са нараснали до близо 1 млрд. долара

12:15 | 10.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
PepsiCo очаква 25% ръст в продажбите си в Китай за 2006 г.
Вторият по големина световен производител на безалкохолни напитки – щатската компания PepsiCo Inc., обяви, че продажбите в Китай, втория по големина пазар на компанията извън САЩ, са се повишили с 25% през изминалата 2005 година.

От компанията очакват подобен ръст да бъде регистриран и през настоящата 2006 година.

За да стимулират по-нататъшния бурен растеж на продажбите си на китайския пазар, който най-вероятно през тази година е изместил Мексико, най-големия международен пазар на групата, от PepsiCo планират инвестиции в размер на 850 млн. долара през следващите три години.

За цялата 2005 година продажбите на щатския производител в Китай са нараснали до близо 1 млрд. долара.

Предвидените инвестиции са част от стратегията на PepsiCo в ожесточената му конкурентна борба с най-големия световен производител Coca-Cola за ръст на продажбите на китайския пазар, след спада в продажбите му в САЩ, Германия и други европейски страни.

Средната консумация на безалкохолни напитки в Китай е все още относително ниска, като средно на човек от населението в страната се падат осем безалкохолни напитки на година, в сравнение със 150 в Хонконг.

Щатските компании все още срещат редица трудности на китайския пазар, тъй като основната част от населението консумира чай, а конкуренцията е жестока заради редицата местни производители на безалкохолни напитки.

Водещият китайски производител на безалкохолни напитки – компанията Wahaha, регистрира приходи от 10 млрд. юана (1.24 млрд. долара) за първи път от 2003 година благодарение на популярността на продукта си “Future Cola".

Това превърна компанията в петия по големина световен производител на безалкохолни напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още