IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 октомври

08:47 | 01.10.16 г.
Преглед на печата за 1 октомври

Бързото връщане на ДДС: Само за миньони
в. Капитал

Националната агенция за приходите ще възстановява ДДС на фирми отличници без проверка. С новината се похвалиха преди месец от самата агенция, а медиите я отразиха обилно.

Идеята данъчните да връщат надвнесения ДДС за дни безсъмнено е положителна, защото означава по-бързи оборотни пари за белия бизнес. Дяволът обаче се крие в детайлите. А те са, че от облекчения режим могат да се възползват само много малки фирми или такива с незначителен данъчен кредит. Големите компании, които всъщност са и най-заинтересовани да получат бързо ДДС заради значителните суми, ще го правят както досега – след проверка или ревизия. Това показва писмо на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, изпратено до структурите на агенцията, с което "Капитал" разполага. То явно цели да предпази бюджета, но и почти убива добрата новина.

Почти 5% от хората у нас са над 80 г.
в. Сега

Населението у нас застарява, но все пак българите са с най-ниската продължителност на живота в ЕС. Това показват поредните данни за населението на европейската статистическа служба. Според проучването за най-възрастните европейци в 28-те страни за последните десет години българите над 80 г. се увеличават, но пък са с най-ниската продължителност на живота. Към началото на 2015 г. малко над 311 хил. души у нас са над тази възраст, което прави 4.6 на сто от населението или почти всеки 20-и човек. От тях над 64 на сто са жени. Спрямо 2005 г. най-възрастните хора у нас са се увеличили с малко над 87 хил. души.

Според данните на националната ни статистика към края на 2015 г. у нас има 329 столетници. От тях 108 са мъже, а 221 са жени. Пак според нашата статистика към края на 2015 г. хората между 80 г. и 99 г. са 333 хил. души.

Бивш еврокомисар по климата започва работа във "Фолксваген"
в. Сега

Бившият еврокомисар, отговарящ за климата, датчанката Кони Хедегаард е приела да се присъедини към "Съвета за устойчиво развитие" в германския автомобилен гигант "Фолксваген", писа електронното издание "ИЮ Обзървър". Компанията призна миналата година, че е фалшифицирала тестовете на някои от дизеловите си автомобили за отделяните в околната среда вредни газове.

Кони Хедегаард отговаряше за климатичните въпроси в ЕК в периода от 2010 г. до 2014 г., като в нейния ресор влизаше контрола върху отделяните емисии въглероден двуокис от автомобилите. "На пръв поглед изглежда, че Хедегаард няма да заема управленски пост в тази фирма", заяви говорител на ЕК. Въпреки това решението на датчанката, която беше член на втората Комисия "Барозу", отново повдига въпроса за етичната страна на назначението в замесената в грандиозен екоскандал компания.

Българи зад граница пазят диалектите ни чрез Фейсбук групи
в. Монитор

Българи зад граница искат да съхранят традициите и пазят автентичността на езика от родните си места чрез Фейсбук групи. Явлението е сравнително ново и се наблюдава от 2-3 години насам, отчитат езиковеди. Според тях по този начин сънародниците ни пазят идентичността си.

„Диалектите вече са престижен код. Променя се мнението, че те са нещо остаряло и с по-нисък статут. Напротив, за българите това вече е богатство. Не знаем точния брой на тези групи в социалните мрежи, защото те непрестанно се увеличават. Чрез тях хората се обединяват и това съвсем не е някаква мода. По-скоро се запълва празно пространство, нуждата да комуникираш по „нашенски“, коментира доц. Ана Кочева от Института по български език при БАН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още