IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в цената на петрола и златото продължава

Златото достигна 25-годишен максимум до ниво от 671,8 долара за тройунция

09:17 | 03.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът в цената на петрола и златото продължава

Златото продължи с рекордното си повишение и през вчерашния ден в резултат на нестихващото напрежение около Иран, довело и до нов ръст в цената на петрола.

Фючърсите на златото с доставка през юни завършиха вчерашния ден по време на търговията си на нюйоркската стокова борса с повишение от 7.2 долара до ниво от 667.4 долара за тройунция.

По време на търговията си в Азия цената на златото продължи да се повишава, достигайки нов 25-годишен максимум, след като фючърсите на благородния метал добавиха нови 4.4 долара до 671.8 долара за тройунция с доставка през юни.

Повишение регистрира и цената на среброто, която вчера нарасна с 25.8 цента до ниво от 14.11 долара за тройунция с доставка през май и днес по време на азиатската борсова сесия поскъпна с нови близо 14.4 цента до 14.25 долара за тройунция.

До нов исторически рекорд вчера се повиши и цената на платината, която завърши деня на щатските пазари с повишение от 7.6 долара до ниво от 1 185.4 долара за тройунция с доставка през юни.

Поскъпването при металите, освен че е в резултат на геополитическата несигурност, до голяма степен се предопределя и в резултат на продължаващото поевтиняване на щатската валута спрямо останалите основни валути, както и от продължаващото поскъпване в цената на петрола.

Еврото достигна до най-висока стойност от 1.2651 долара, като към момента се търгува на нива, близки до посоченото. Това е и най-високата стойност, постигана от единната валута за последната една година.

До близо 30-годишен минимум се понижи доларът и спрямо канадския долар, регистрирайки най-ниска стойност рано днес до ниво от 1.1012 канадски долара за един щатски долар, като към момента се разменя на нива около 1.1020 канадски долара.

Цената на суровия петрол регистрира повишение вчера от 0.91 долара до ниво от 74.61 долара за барел с доставка през юни.

Днес ценната суровина продължи да поскъпва, като по време на азиатската борсова сесия добави нови 0.23 долара към стойността си до ниво от 74.84 долара за барел.

Независимо от ръста в цената на петрола вчера щатските индекси приключиха деня на положителна територия. Индексът Dow Jones завърши деня с повишение от 0.6% до ниво от 11 416.45 пункта. Ръст от 0.2% регистрира и технологичният Nasdaq, който достигна ниво от 2 309.84 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още