IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на LinkedIn се сринаха с 28% в следоборсовата сесия

Социалната мрежа изненада с много висока загуба и песимистични прогнози

09:45 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доминиращата онлайн платформа за професионалисти и специалисти по човешките ресурси LinkedIn отчете в четвъртък изненадващо висока загуба и изплаши анализатори и инвеститори със слаба прогноза за текущото тримесечие.

Един час след затварянето на пазара акциите се сринаха с 28% до 138 долара за брой. При закриването на пазара цената бе 192,28 долара за акция, което даваше на компанията пазарна капитализация от 25 млрд. долара. До четвъртък акциите на LinkedIn вече бяха загубили 15% от началото на годината, а само преди една година книжата струваха все още 270 долара за брой, изчислява Bloomberg.

Отначало всичко изглеждаше доста нормално, както обикновено. Компанията отчете печалба от 94 цента на акция, което съвпадна с очакванията на анализаторите. Но дяволът е в детайлите – или в случая - т.нар „коригирана печалба“. 

В тази графа компаниите премахват онези неща, които са или еднократен ефект, или според мениджмънта не трябва да се вземат предвид. Тази практика се радва на особена популярност в Силициевата долина.

И така – ако се вземе предвид официалния стандарт за финансово отчитане от публичните компании в САЩ, т. нар. „GAAP", резултатът се превръща в загуба от шест цента на акция, три пъти повече, отколкото двата цента на акция година по-рано.

Нетната загуба през тримесечието възлиза на 8 млн. долара след печалба от 2,9 млн. долара преди година. Нервността на акционерите може да се разбере още по-добре, ако погледнем към цялата година. Загубата за 2015 г. възлиза на 166 млн. долара спрямо едва 15,3 млн. долара година по-рано.

Положителни новини все пак има – компанията отчита ръст на приходите, но явно недостатъчен, за да подобри настроенията на анализаторите. Приходите нарастват с 34 на сто до 862 млн. долара. Въпреки това тенденцията е към забавяне. За текущото тримесечие се очаква те да достигнат 820 млн. долара, което е ръст от 28 на сто на годишна база. Анализаторите обаче се надяваха на 866 млн. долара. 

Чистата печалба на акция също може би ще падне според LinkedIn до 55 цента на акция, което според DPA е индикатор, че „реалният“ резултат по GAAP през първото тримесечие на 2016 г. отново ще е сериозна загуба.

Иначе компанията вече има 414 млн. членове, като 100 млн. са месечно активните уникални посетители, а 57% от активните потребители ползват само мобилни устройства.  

Прогнозите за по-слаби приходи в дългосрочен план имат силен акцент. Колкото по-слаб е ръстът на приходите, толкова по-трудно ще бъде и в бъдеще на всяка една компания да излезе на печалба. Проблемът са постоянно увеличаващите се разходи.

Приходите във всички основни области на LinkedIn, като приходи от абонамент и бизнес услуги, са нараснали, но разходите са нараснали непропорционално - с цели 39 процента. Ако се вземат предвид и несъмнените признаци за световен икономически застой и дори спад, то поне в краткосрочен план перспективите за компания, която зависи от проспериращия пазар на труда, не са много привлекателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още