IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би ще искате да видите имейла, който LinkedIn ви е пратила в петък

Компанията може да изплати 13 млн. долара компенсации заради огромното количество имейли, с които залива потребителите си

14:23 | 05.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

LinkedIn изпраща на своите потребители множество имейли. Един от тях, изпратен в петък следобед (2 октомври), може наистина да си заслужава отварянето. Компанията пусна съобщение, че се е съгласила да изплати 13 млн. долара компенсации на потребителите на LinkedIn, които смятат, че фирмата им е изпратила прекалено много имейли, пише Quartz.

Един от начините за добавяне на връзки в социалната мрежа за бизнеса е чрез синхронизиране на списъка ви с имейл адреси с LinkedIn. LinkedIn нарича тази функция „Добавете връзки“. Социалната мрежа изпраща имейли на хората, които са се регистрирали с въпросните имейли в платформата, посочвайки, че потребител иска да се свърже с тях. Ако не бъде получен отговор, системата изпраща повторно имейла. А след това друг.

Заради това срещу компанията беше заведено дело в Калифорния, в което се посочва, че членовете на LinkedIn са се съгласили да позволят на сайта да свали контактите и и да изпраща имейли до техни познати, но не и да пуска постоянно напомнящи съобщения.

Ако сте се регистрирали в LinkedIn между 17 септември 2011 г. и 31 октомври 2014 г., и сте използвали функцията „Добави връзки“, може все пак да отговорите на имейла на LinkedIn. Ако не сте получили имейл, или вероятно сте го изтрили, смятайки го за поредния спам, адокатската компания, която стои зад съдебния иск, е създала уебсайт, в който можете да подадете заявление.

LinkedIn се съгласи да плати 13 млн. долара, както и 3,25 млн. долара съдебни такси. А ако достатъчно потребители предявят искания, компанията ще трябва да плати още 750 хил. долара.

Като се има предвид, че LinkedIn изпраща огромно количество имейли, вероятно знае кое е най-доброто време да ви свърже с някого. Ето защо и имейлът с новината за изплащането на средствата е изпратен късно в петък – времето, в което компаниите традиционно се опитват да пускат лошите новини, надявайки се, че никой няма да забележи. От Quartz са потърсили LinkedIn за коментар по въпроса, но не са получили такъв.

Ако не сте обърнали внимание на съобщението, но смятате, че имате право да получите част от средствата, ето как можете да направите това:

- Посетете сайта на споразумението, прочетете кратката информация и основните въпроси, за да разберете дали наистина можете да получите компенсация.

- Натиснете бутона „File Claim”.

- Върнете се към имейла, който ви е бил пратен и копирайте ID номера от горната му част. Поставете я в сайта и влезте.

- Попълнете информацията си, прочетете условията и изберете как точно искате да ви бъде платено.

- Изчакайте. Сайтът за вписване е отворен до 14 декември, а съдът все още се нуждае от финално одобрение на споразумението. LinkedIn може да обжалва, което допълнително може да отложи плащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още