IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрхан Абазов: България ще настоява за субсидиране на отделни земеделски култури

Старите страни-членки искат директните плащания да са на единица площ, коментира заместник-министърът на земеделието и храните

19:45 | 27.07.13 г.
Бюрхан Абазов: България ще настоява за субсидиране на отделни земеделски култури

Въпросът за изготвянето на списък със земеделски култури, които да бъдат финансирани приоритетно от европейските фондове, ще бъде поставен отново през септември в Европарламента, заяви в ефира на Bulgaria On Air заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Той обясни, че идеята среща сериозна съпротива от старите страни-членки. Причината е, че до „преди 10- 15 години се водеше списък, според който се изпълняваха т.нар. обвързани плащания. Тази схема обаче доведе до излишъци и свръхпроизводство на храни, тъй като много земеделци произвеждаха култури заради самото субсидиране. Това доведе до въвеждането на т.нар. необвързано плащане и подпомагане на единица площ”, обясни Абазов.

Заместник-министърът на земеделието подчерта, че България настоява всяка страна-членка да изготви списък с приоритетни за нея култури, които да получат средства от еврофондовете. Засега обаче идеята се подкрепя от по-новите страни-членки, като Словения, Чехия и други. Силна съпротива при обсъждането на директното плащане за отглеждането на специфични култури оказват Германия, Швеция и Холандия, посочи Абазов.

Затова и земеделските производители на тютюн, рози, лавандула няма да получат директно финансиране от Европа през следващия програмен период. За тях остава вариантът за национални доплащания от бюджета, коментира заместник-министърът. Той уточни, че е взета предвид и декларацията на пчеларите, че за тях няма как да важи принципът за плащане на единица площ за отпускане на средства от еврофондовете.

„Декларациите на протестиращите земеделци ги прилагаме, когато защитаваме позицията си в Брюксел,” коментира Абазов. Той изтъкна, че част от недофинансираните в предходния програмен период сектори, като зеленчукопроизводство, млекопроизводство и други, ще получат 13% от размера на директните плащания в следващия програмен период.

„Това са около 100 милиона лева”, обясни Абазов.

Министерството на земеделието и храните планира да въведе мярката за частично възстановяване на акциза за горивата, платен от земеделските производители. За целта обаче следва да бъдат направени някои законови промени- на нормативни документи за данъците и за подпомагането на земеделските производители, коментира заместник-министърът на земеделието и  храните. Той допълни, че промяната може да бъде направена най-рано през 2014. Тогава ще бъдат планирани и необходимите за целта средства в бюджета, коментира Абазов и допълни, че схемата може да влезе в сила от 2015.

Припомняме, че през 2011 България получи нотификация от Европейската комисия за период от три години, с която даде зелена светлина на Държавен фонд "Земеделие" да раздаде държавна помощ на земеделците под формата на ваучери за възстановяване на част от акциза на вече платеното гориво. През 2012 внесеното за гласуване в парламента предложение  на „Коалиция за България” беше отхвърлено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още