IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов успокои тютюнопроизводителите – субсидии ще има

ДФ „Земеделие“ ще продължи да работи по текущите задачи, уверява и шефът на фонда Румен Порожанов

17:07 | 21.02.13 г.
Найденов успокои тютюнопроизводителите – субсидии ще има

Парите за тютюнопроизводителите са налични и ще бъдат изплатени в края на март, успокои министърът на земеделието и храните в оставка Мирослав Найденов, съобщават от министерството.

В Министерството на земеделието и храните днес (21 февруари) се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна. Една от темите беше именно какво следва след политическите сътресения през последните дни.

Българските тютюнопроизводители получават субсидии от националния бюджет след разрешение от страна на Европейската комисия. Преди броени седмици от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) се обявиха за участие на сектора в схемите за плащания от Общата селскостопанска политика (ОСП). 

По-рано през деня в Държавен фонд „Земеделие“ се проведе и спешна среща на директора на фонда Румен Порожанов с представители на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Целта е била да бъдат потърсени гаранции, че институцията ще продължи работата си по текущите задачи, независимо от оставката на правителството.

Парите по схемата за качествени плодове и зеленчуци ще бъдат изплатени след 11 март. На тази дата Българската агенция по безопасност на храните ще подаде окончателна справка за производството на качествени плодове и зеленчуци у нас.

Мярката в подкрепа на тези производители беше нотифицирана от ЕС през есента на миналата година. По нея от бюджета са отделени 15 млн. лева за тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още