IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алармират за пропуск при подпомагането за качествени плодове и зеленчуци

Липсват указания как да бъдат подавани заявления по схемата седмица преди крайния срок, посочват от асоциацията на земеделските производители

13:49 | 22.11.12 г.
Алармират за пропуск при подпомагането за качествени плодове и зеленчуци

Липсват указания как да бъдат подавани заявленията по схемата за подпомагане на производителите на качествени плодове и зеленчуци в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. За това алармираха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

За Investor.bg от организацията уточниха, че по тази специфична мярка за подпомагане от държавния бюджет са били отпуснати 25 млн. лева. Такъв вид помощ не е предвидена в европейските програми.

10 млн. лева от средствата за подкрепа на земеделските производители на качествени плодове и зеленчуци вече са разпределени по de minimis. За останалите средства производителите могат да подават заявления до 30 ноември.

Служителите по места обаче все още не са наясно как точно ще бъде осъществено това подпомагане.

От Асоциацията на земеделските производители допълват, че години наред се борят за намиране на начин за отпускане на помощи, а сега се сблъскват с „липса на координация между институциите“. Решихме да алармираме за тази ситуация, за да не се окаже, че „липсва интерес“ и парите да бъдат разпределени по други програми, допълни Петър Лазаров от АЗПБ.

Според него може и да има удължаване на срока за подаване на документите, тъй като производителите нямат вина за създалото се положение.

Специфичната подкрепа на сектора цели подобряването на качеството на произведените у нас плодове и зеленчуци. Средства се отпускат за производителите на домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови (включително нектарини) и кайсии (включително зарзали).

Подпомагането се предоставя на тон.

За да бъде получено финансирането, обаче, произведените плодове и зеленчуци трябва да бъдат сертифицирани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и да бъдат реализирани на пазара. „Всъщност работа по тази мярка е сложна, защото трябва да има координация между три институции – Министерство на земеделието и храните, ДФ „Земеделие“ и БАБХ, за да бъдат осъществени мерките“, обясни още Петър Лазаров.

По схемата могат да кандидатстват производители на плодове и/или зеленчуци, които отглеждат заедно или поотделно най-малко 0.4 ха домати, краставици и/или пипер или отглеждат заедно или поотделно най-малко 0.5ха ябълки, череши, праскови и/или кайсии. Земеделските стопани трябва да отглеждат не по-малко от 0.1 ха от всяка заявена култура.

На подпомагане подлежат количества, реализирани на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии, които не надвишават 50% от средните за страната добиви на тези плодове и зеленчуци, от заявените за участие в схемата.

Предвидено е подпомагането на производителите на качествени плодове и зеленчуци да продължи и през 2013 година. Според председателя на АЗПБ Цветан Цеков дори е заложено увеличение на средствата в бюджета за догодина, но тези, за които е предвидено подпомагането на практика не могат да се възползват.

Проучване на Института за пазарна икономика отчита 60% спад в българското производство през последните 10 години. Ако този тренд продължи, в рамките до 5 години няма да има родно производство, допълват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още