IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска от ЕС разрешение за нови плащания в зеленчукопроизводството

Ще се предложи 15 млн. лв. от директните плащания на площ да се пренасочат за насърчаване на качественото производство, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов

14:15 | 21.07.11 г.
България иска от ЕС разрешение за нови плащания в зеленчукопроизводството

С 15 млн. лв. ще бъде подпомогнато българското производство на качествени плодове и зеленчуци, ако Европейската комисия одобри българското предложение за насърчаване на сектора. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод проекта на ведомството част от средствата по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) да се насочат за допълнително насърчение.

Министерството е разработило схема за предоставяне на помощта, която ще бъде внесена за одобрение от Еврокомисията до края на месеца. Очаква се тя да започне да действа от следващата година, а средствата ще се изплащат до края на 2012 г. Схемата ще се прилага през 2012 и 2013 г.

Целта на схемата е да се подобри качеството на отглежданите и предлагани на пазара домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии.

Удостоверението за качеството ще се осъществява от инспектори на Българската агенция за безопасност на храните. Контролът ще се извършва на всички етапи от производството, включително и по време  на транспорта, казаха от Министерството на земеделието. Ще бъдат проверявани само произведените продукти, които са предназначени за пазара преди да постъпят в търговската верига.

Безвъзмездната помощ ще се предоставя за тон произведена продукция с доказано качество. Целта е да се обхванат над 80% от общата маса на производителите, допълниха от земеделското министерство.

„Средствата ще са насочени към производителите, а не към прекупвачите“, каза още Найденов. Производителите ще трябва да обявят площите си за подпомагане заедно с депозирането на заявленията за получаване на субсидиите по СЕПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още