IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на британския бизнес достигна исторически връх през януари

Компаниите повишиха наемането на служители в отговор на нарастващото търсене, посочиха от одиторската компания BDO

13:37 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието на британския бизнес достигна исторически връх през януари

Оптимизмът за засилване на икономическото възстановяване в Обединеното кралство повиши допълнително доверието на местния бизнес, съобщава WBP Online.

Изготвяният от британската одиторска компания BDO индекс за настроенията на бизнеса нарасна до 103,8 пункта през януари спрямо 103,4 пункта месец по-рано. Равнището е най-високото в 22-годишната история на параметъра.

Проучването отбеляза също, че заетостта е укрепнала рязко въпреки нивото на производителността, което гравитира около нивата от 2005 г.

"Компаниите повишиха наемането на служители в отговор на нарастващото търсене. Данните сигнализират, че равнището на безработицата вероятно ще спадне под 7-процентния праг на Английската централна банка (АЦБ). Това може да я накара обмисли повишаване на лихвените проценти в най-близко бъдеще", заяви експертът в BDO Питър Хемингтън.

"Интересна особеност на възстановяването досега е начинът, по който британската производителност остава на многогодишните нива, наблюдавани в края на 2005 г. Поглеждайки оптимистично, това означава, че Великобритания може да продължи да расте за известно време чрез по-силно повишаване на производителността спрямо заплащането", добави Хемингтън.

Що се касае до растежа, NIESR съобщи през миналата седмица, че икономиката е възвърнала импулса си в началото на годината, след като изгуби пара към края на 2013 г. Изследователската компания посочи също, че очаква британската икономика да се върне на предкризисните нива, отчетени през януари 2008 г., в следващите по-малко от девет месеца.

От NIESR обърнаха внимание и на политиката на АЦБ в контекста на подобренията на пазара на труда. Според анализаторите "изненадващо бързият спада на безработицата повдига въпроси около достоверността на "бъдещите насоки"" на институцията.

Непосредствено след публикуването на данните британският паунд изгуби леко позиции спрямо зелените пари, поевтинявайки с 0,11 на сто до 1,6396 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още