IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ стартира плащания с мобилни телефони в търговски обекти

Новата функционалност се предлага чрез услугата mobb на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ

10:43 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЦКБ стартира плащания с мобилни телефони в търговски обекти

През последните две години станаха все по-популярни безконтактните плащания с банкови карти, при които банковата карта само се доближава до ПОС терминала в търговския обект и плащането се извършва мигновено.

Централна Кооперативна Банка (ЦКБ) вече предлага аналогичен начин на плащане с мобилен телефон. Както при безконтактните банкови карти, за извършване на плащането е достатъчно телефонът само да се доближи до ПОС терминала.

Плащането чрез мобилен телефон е също толкова бързо и лесно, както покупка чрез безконтактна карта. Плащанията с мобилен телефон са и изключително сигурни, тъй като не се налага клиентът да показва картата си в търговските обекти, а покупката се одобрява от клиента чрез мобилния му телефон.

Когато плащат с мобилния си телефон, клиентите използват средства от своите банкови карти. Всеки клиент, който разполага с дебитна или кредитна карта от ЦКБ, може да се възползва от новата услуга. Достатъчно е да се регистрира за услугата mobb и да закупи стикер за безконтактни плащания.

Услугата mobb осигурява свързването на мобилния телефон с банковите карти на клиента. Тази услуга се предлага съвместно от ЦКБ и БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ. ЦКБ е първата банка в България, която предлага безконтактно плащане с мобилен телефон чрез услугата mobb.

За да ползват услугата mobb, е достатъчно клиентите на ЦКБ да изтеглят приложението mobb на мобилния си телефон от Google Play, Apple App Store или Windows Phone Store и да регистрират своите банкови карти от ЦКБ.

Банката предлага промоционални условия за своите клиенти, притежаващи карти Visa Platinum, MasterCard Gold и Visa Gold. Те получават безплатен едногодишен абонамент за ползване на услугата mobb, който стандартно струва 14,40 лв.

Приложението mobb е достъпно за практически всички притежатели на смартфони. То е налично за водещите мобилни платформи – Android, iOS и Windows Phone, мobb може да се използва от абонатите на всички мобилни оператори в България.

За извършване на безконтактни плащания чрез мобилен телефон е необходимо на телефона да се постави RFID стикер. Посредством стикера се осъществява комуникацията между мобилния телефон и ПОС терминалите в търговските обекти. Клиентите могат да закупят такъв стикер от клоновата мрежа на ЦКБ. Банката предлага избор между 9 различни дизайна на RFID стикери, специално създадени за клиентите на ЦКБ.

Георги Константинов, Изпълнителен директор на ЦКБ, отбеляза: „Безконтактните плащания стават все по-популярни сред българските потребители и се наблюдава тенденция на експоненциален прираст на броя безконтактни карти и ПОС терминали.

В същото време българският пазар изостава по отношение на иновативните услуги, позволяващи на потребителите да използват своите смартфони като платежни средства. Съвместно с БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ се насочихме към модерно технологично решение, което същевременно да позволява плащанията с мобилни телефони да се извършват по интуитивен и лесен за потребителите начин.”

Любомир Цеков, Главен изпълнителен директор на „БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ АД, разработила приложението mobb, споделя: „Мобилното приложение mobb е едно от най-иновативните в Европа. То Ви дава възможност да виртуализирате своите карти в мобилния си телефон. Това Ви позволява да ги заключите и да ги ползвате отключени само при нужда, като ние гарантираме, че докато са заключени, никой не може да извърши транзакция с тях. Освен това можете да плащате чрез мобилния си телефон контактно и безконтактно, да прехвърляте пари от Ваша карта по сметка на друг участник в mobb и пр. Портмонето Ви е вече в мобилния телефон, защитено с Ваш персонален код.“

mobb спечели престижната награда за мобилно приложение на БАЙТ за 2013 г. и бе номинирано за български участник в световните финали на World Summit Award 2014 г.

Услугата mobb дава и много други възможности на потребителите. Например чрез mobb картодържателите могат да изпращат и получават пари от други потребители на приложението директно през мобилния си телефон. Чрез mobb клиентите получават и възможността да проверяват чрез мобилния си телефон наличността по своята карта бързо и по всяко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още