IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд по три въпроса в предстоящия референдум

Само Велико народно събрание може да променя държавното устройство, смята Росен Плевнелиев

15:20 | 27.05.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът сезира Конституционния съд по три въпроса в предстоящия референдум

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията. Само Велико народно събрание може да променя  държавното устройство, пише в позицията на Плевнелиев.

Трите въпроса, които президентът атакува, са за дистанционното електронно гласуване, за намаляването на броя на депутатите на 120 и дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните полицейски управления да се избират с мажоритарно, информира прессекретариатът на държавния глава.

Припомняме, че шест въпроса за референдум бяха внесени от шоумена Слави Трифонов, който събра необходимата подкрепа като брой подписи. 



Конституцията предвижда, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено (пряка демокрация) и чрез органите, предвидени в Конституцията (представителна демокрация). Тези форми взаимно се допълват, се казва в позицията на Плевнелиев.

Той уточнява, че винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите.

„Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона“, допълва Плевнелиев в позицията си.

Той допълва, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от Велико народно събрание. Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Плевнелиев смята, че изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода е огромен дефицит в демократичното развитие на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
*** смотан...извади си главата от аспуха на плевелиев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
Монти
преди 7 години
Не се напрегай да даваш констатация кой има необходимия капацитет да решава ,Аз смятам че чехлю е най карикатурния президент който сме имали .Въпроса трябваше да бъде за свикване на Велико народно събрание.Ама тиквите не смеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 29
s3
преди 7 години
Браво на президента ни г-н Плевнелиев. Въпроси по които трябва да се произнесе ВНС не може да се оставят на народа да се произнася по тях. Народът няма нито нужните познания, нито нужния капацитет, за да може да прецени дали 120 народни представителя ще мога да свършат цялата работа която трябва да се свърши. Отделно, как народа да избира областните които да оправят областите? Не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още