IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Цената на бензина през лятото може да е под 2 лева

През есента експерти очакват понижение на цените

13:46 | 12.07.16 г. 2
Анализатор: Цената на бензина през лятото може да е под 2 лева

Цената на бензина през лятото може да е под 2 лева, коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR анализаторът Георги Господинов, основател на сайт, който следи цените на горивата. По думите му в момента цените са най-ниски в градовете Варна, Стара Загора и Габрово.

Икономистът Мартин Владимиров заяви, че не очаква скок на цените в България, ако на международните пазари цената на петрола сорт Брент в следващите месеци се движи около 45 – 50 долара за барел.

Той обаче смята, че на ключови места в страната през юли и август горивата може да поскъпнат със стотинка – две, но не повече. През есента пък икономистът очаква спад на цените, тъй като много рафинерии излизат в сезонни ремонти.

„Цената на горивото в момента е добра за сезона. Наблюдаваме верига бензиностанции, която държи цени с 15 – 20 ст. по-ниски от средното за страната, което кара много хора да мислят, че това са реалните цени“, коментира  Георги Господинов. 

Мартин Владимиров заяви, че крайните снабдители на основните вериги в страната успяват да поддържат марж от около 10-15%, който е нетипичен, сравнено с други страни в Европа. Това дава повод за съмнения и за проучвания на КЗК за евентуален картел, което е много трудно доказуемо.

„Факт е, че в момента цената на едро в България, която предлага „Лукойл“, е с около 16% по-висока, отколкото в средиземноморската зона на същото гориво. Цената на едро преди данъци и такси е по-висока и от тази в Румъния.
Всичко това ни кара да се замисляме дали няма проблем в структурата на пазара, защото въпреки вноса от 40 – 50% на горива, цените на най-големите доставчици остават със сериозен марж над всички останали“, коментира той.

По думите му адекватната цена по бензиностанциите днес би трябвало да е с 15 – 20 ст. под средната в момента, като се изключат „аномалиите“, при които не е ясно дали бензиностанциите работят на печалба.

Пазарът на едро се определя от акцизните складове и там има възможност за влияние заради доминантното положение на тези компании. Там властите трябва много да внимават, препоръча Мартин Владимиров.

Георги Господинов заяви, че човек като пътува може да спести по 5 – 10 лв. на резервоар, ако слиза от магистралите за зареждане.

„Определено не е нормален пазарът на горивата, няма икономическа логика цените да са като в Австрия“, каза  Господинов. „Ние сме в топ пет на най-скъпите горива в Европа преди данъци и акцизи“, потвърди и Мартин Владимиров.

Вижте още във видеото:

Гледайте още в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Rumen_
преди 7 години
Голям анализ, големи анализатори. А аз последно заредих на 1.81лв/литър А95 на OMV във Варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
"Аномалиите" са прекалено много и е доста странно всички да работят на загуба при положение, че цените у нас преди данъци и такси са по-високи от тези в околните държави, вкл. Румъния, която е член на ЕС. Ако имаше нормални изисквания към внос-а цените и преди и след данъци и такси щяха да са най-ниски в ЕС т.к. търсенето е ограничено, а имаме не само рафинерия, но и много източници на внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още