IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-големите китайски инвеститори в имоти в чужбина започва да продава

HNA Group ще се съобрази с новите изисквания на правителството за насочването на капитали

08:57 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат HNA Group обмисля продажбата на активи, съобщава главният изпълнителен директор на компанията Адам Тан, цитиран от Bloomberg.

Това е сигнал, че концернът ще отговори на правителствения натиск и се отказва от придобиванията в чужбина, посочва още информационната агенция.

Активите, които могат да бъдат продадени, включват сгради и холдинги в отрасли, където инвестициите се ограничават от китайското правителство, коментира Тан по време на форум, организиран от списание Caijing в Пекин.

Според него това ще помогне на конгломерата, който е сред водещите акционери в Deutsche Bank AG и Hilton Worldwide Holdings Inc., да подобри ликвидността си и паричните потоци, посочва още той.

"Няма да инвестираме в нищо, което правителството не подкрепя", казва Адам Тан.

Завоят в инвестиционната политика на HNA демонстрира как конгломератът – един от най-активните инвеститори в чуждестранни активи, се променя в съответствие с кампанията за спиране изтичането на капитали от Китай.

Продажбата на активи би помогнала на компанията да изплати дълга си и да намали лихвените си разходи, които са значително по-високи от тези на всяка друга нефинансова компания извън САЩ и Бразилия.

"Вероятно ще продадат най-ликвидните активи на първо място“, коментира Найджъл Стивънсън, анализатор в изследователската компания GMT Research в Хонконг. "Всеки знае, че са силно задлъжнели и се опитват да продадат. Затова ще бъдат трудни преговори“, прогнозира още той.

През август правителството на Китай въведе правила, които ограничават инвестициите в имоти, хотели, филми, развлечения и спортове и забрани вложенията в хазарт. Властите обаче активно насърчават компаниите да подкрепят амбициозната национална инициатива „Новия път на коприната“, която се поддържа и от президента Си Дзинпин.

HNA притежава имоти на редица от водещите пазари по света – Ню Йорк, Сидни, Хонконг, Сингапур и други.

През 2016 г. компанията осъществи чуждестранни придобивания за 40 млрд. долара, заради което натрупа и големи дългове. Дори когато юанът се обезцени силно на валутните пазари концернът не продаде активи.

По-рано тази година HNA обяви, че ще се раздели с дела си в една от сградите в Манхатън, които притежава.

Все пак конгломератът продължава да придобива активи, макар и не със същите темпове. Фокусът на покупките освен това е много различен и изцяло съобразен с „Новия път на коприната“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още