IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите иранци - под икономически натиск и разделени относно бъдещето

Правителството на президента Хасан Рохани гледа на повлияните от Запада иновации не толкова негативно, колкото предшествениците си

18:38 | 25.07.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изправени пред засилващия се натиск от страна на Вашингтон и икономически санкции, някои млади иранци са решени да модернизират страната си, но част от образования елит предпочита да емигрира, разочарован от реакцията на правителството, разказва Ерик Рандолф от France Presse, цитиран от БТА.

На сенчест балкон в Техеран група предприемачи правят видеозапис, давайки съвети на бъдещото поколение, в учудващо оптимистична атмосфера предвид притеснителния икономически контекст.

"Ние знаем как да се адаптираме към трудни периоди", заявява Реза Гиаби, председател на управителния съвет на консултантска фирма, фокусираща се върху технологиите. 

"В миналото много иранци постигнаха успех в Берлин, в Силициевата долина и в Лондон, но на нашето поколение му писна да емигрира и просто да работи за други. Отсега нататък ще се опитаме да създадем нещо за себе си", казва той пред АФП.

В очите на всички обаче препятствията са огромни: безработица, ръст на цените, сриване на валутата и връщането на американските икономически санкции от следващия месец, след като Вашингтон реши да излезе от ядреното споразумение от 2015 г., предизвиквайки опасения за най-лошото.

"Ние разбираме, че ситуацията не е добра, но не можем да чакаме нещата да се подобрят, трябва да действаме", обяснява Алиреза Ходая, 30-годишен производител на обувки от по-луксозния клас.

Той е един от организаторите на първата седмица, посветена на стартиращи компании в Техеран, която ще започне на 3 август.

Няколко примера дават повод за надежди на най-образованата част от младежта, като огромният успех на приложението за таксита Snapp или откриването на нови модерни кафенета и ресторанти.

Правителството на президента Хасан Рохани гледа на тези повлияни от Запада иновации не толкова негативно, колкото предшествениците си.

"В миналото се опитахме да бъдем независими, но не можем да пренебрегваме правителството. Сега има хора, които разбират и слушат и искаме да участваме в определянето на политиките", обяснява Ходая.

Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Бах маа му у нас младите говорят същото и имигрират и без санкциите на САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 5 години
абе квото и да говорите, докато начело да държавата стои религиозен водач, до никъде няма да стигнете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още