IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на второ четене промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел

Измененията предвиждат възможността до 30 на сто от активите на дружеството да могат да бъдат инвестирани в други дружества

19:50 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, предава БТА.

Измененията предвиждат възможността до 30 на сто от активите на дружеството със специална инвестиционна цел за секюритизиране на недвижими имоти да могат да бъдат инвестирани в други дружества, опериращи на пазара на недвижими имоти на територията на страната.

Дружеството със специална инвестиционна цел за секюритизиране на недвижими имоти може да инвестира до 10 на сто от активите си в други дружества със специална инвестиционна цел, секюритизиращи недвижими имоти.

За да се гарантира, че фокусът на дейност на дружествата със специална инвестиционна цел ще остане непроменен, се въвежда изискването не по-малко от 70 на сто от активите на дружеството със специална инвестиционна цел, секюритизиращо недвижими имоти, да са инвестирани в основния предмет на дейност.

Най-малко 70 на сто от брутните приходи за съответната финансова година на дружеството също трябва да са резултат от основния предмет на дейност. Изискванията следва да са изпълнени в срок до две години от издаването на лиценз на дружеството със специална инвестиционна цел за секюритизиране на недвижими имоти.

Либерализирането на ограниченията в инвестициите на дружествата със специална инвестиционна цел, секюритизиращи недвижими имоти, ще доведе до сериозен икономически ефект върху пазара на недвижими имоти и финансовите пазари, както и върху българската икономика като цяло, се посочва в мотивите на вносителите.

Дружествата със специална инвестиционна цел, които са лицензирани и извършват дейност до влизането в сила на този закон, трябва да приведат дейността и активите си в съответствие с изискванията му в срок от 18 месеца от влизането му в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още