IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Паричните стимули все още са необходими

Икономиката се забавя, растежът е слаб, а инфлацията е под целта, подчертава управителят на АЦБ

20:00 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив на Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни съобщи, че ръководство на институцията обсъжда предимствата на допълнителните парични стимули, тъй като баката има достатъчно място за действие, за да подкрепи икономиката, информира Bloomberg.

Въпреки че привидно икономиката се засилва, според Карни има вероятност да са нужни още усилия за осигуряване на възстановяването. Коментарите му изненадаха търговците, а паундът мигновено се понижи с 0,6% до ниво от 1,3096 долара. Към 16:38 ч. българско време паундът се търгува за 1,3051 долара.

"Икономиката се забавя, растежът е слаб, а инфлацията е под целта", заявиКарни. „Много зависи от скоростта, с която се връща вътрешното доверие. Напълно основателно в момента в Комитета по паричната политика има дебат относно относителните предимства на краткосрочните стимули за засилване на очакваното възстановяване на растежа и инфлацията във Великобритания", добави той.

АЦБ не последва глобалната вълна от парично облекчаване през миналата година, дори когато несигурността относно излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и търговското напрежение между САЩ и Китай възпрепятстваха търсенето. Ако тези проблеми се решат, банката поддържа становището, че ще бъдат необходими серия от постепенни и ограничени увеличения на лихвите в продължения на няколко години, за да се поддържа инфлацията под контрол. Следващият ход обаче може да бъде извършен от наследника на Карни, Андрю Бейли.

Централната банка на Обединеното кралство разполага с достатъчно място „поне да удвои“ пакета си от август 2016 г. от покупки на активи на стойност 60 млрд. паунда (78 млрд. долара) , което представлява еквивалент на намаление на референтните лихви, които сега се намират на ниво от 0,75%, с около 100 базисни пункта. Карни не спомена използване на отрицателни лихвени проценти като възможен инструмент.

„Все пак последните официални прогнози на банката показват обръщане на негативните тенденции“, каза Карни. Производството вероятно ще бъде подкрепено от намаляващата несигурността около Brexit, подобряването на фискалните стимули и възстановяването на глобалния растеж.

От комитетът по паричната политика ще представят преразгледаната си прогноза за състоянието на икономиката на 30-и януари.

"Летвата за промяна на режима е висока", каза той и добави: „Но въпреки това е полезно тя да бъде преразглеждана периодично и този преглед да бъде подкрепян от активната програма за изследване на банката.“

Според Карни централната банка трябва да остави лихвите „по-ниски за по-дълго“, за да предоставят те допълнителен стимул за икономиката. Това може да означава, че инфлацията ще надхвърли целта за определен период, но управителят на АЦБ заяви, че този компромис може да бъде постигнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още