IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи, твърди учен

До средата на този век ще има между 75 и 200 млн. климатични емигранти, които ще се насочат към Европа, за да търсят по-добри условия за живот

18:55 | 24.08.21 г. 8
Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи, твърди учен

Предупрежденията за ефектите на климатичните промени, особено тези, свързани с масовите преселения, може да са пресолени, но е по-добре камбаната да се бие навреме, отколкото да се бездейства. Подобен тип промени са се случвали и преди - пример е Великото преселение на народите между IV и VII век. Разликата от всички останали подобни събития са технологиите, които имаме сега, както и мащабът на населението. Това заяви доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" към Софийския университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Ако всичко върви нормално, до края на 21-ви век ще имаме население от 10 млрд. души - общо толкова хора са живели на Земята през целия период от хомо сапиенс до Индустриалната революция.” 

Георги Бърдаров посочи, че към момента вече има дефиниция за "климатичен емигрант", но за сметка на това няма регулация на този тип емиграция. Международният научен форум IPCC прогнозира, че до средата на този век ще има между 75 и 200 млн. климатични емигранти, които ще се насочат към Европа, за да търсят по-добри условия за живот.

Доц. Бърдаров е на мнение, че климатичните промени и катаклизми могат да бъдат проблем сами по себе си, но по-интересното е, че те могат да се превърнат в катализатор за други проблеми. 

“Климатичните промени могат да доведат до сриване на икономиката, от там нататък вече имаме и икономически емигранти. Сриването на икономиката довежда до възраждане на етно-религиозни конфликти в населението на държавите. В един момент те се превръщат и в конфликти на изцяло социална основа”, каза гостът.

По думите на учения става ясно, че климатичните промени създават няколко слоя емигранти след себе си и става трудно да се определи кои са конкретно климатични емигранти. 

“Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи”, коментира гостът. 

Той смята, че в близките години конфликтите вече няма как да бъдат на базата на етно-религиозни различия или пък за природни ресурси като петрол. Всички ще бъдат базирани на липсата на питейна вода. Всичко това, съчетано и с демографския взрив в Субсахарска Африка, е предпоставка за сериозна криза. 

Доц. Георги Бърдаров коментира и прогнозите, че заради неблагоприятно климатично, социално-икономическо положение над 50 млн. души ще емигрират от страните, в които живеят. Прогнозите са пикът на тази миграционна вълна да бъде между 2030 и 2050 година, но към момента това все още са спекулации. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
освен храна за дърветата СО2 е унищожител на замърсителни газове - озон и азотни оксиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Дали ще има майка на кризите или ще ни се такова майката поради екологични, икономически , демографски , социални , етно-малцинствени или други причини , е все едно , важното е ние българите да си подредим къщичката и да се подготвим за всякакви евентуалности - предвидими или не - нещо , което за съжаление не правим . Докато единственото решение е ТЕХНОЛОГИИ ( и не непремено IT ) и то е *** дума за всички политици , нещата ще вървят неотклонно и само надолу . Иначе бихме могли да се наредим сред най-богатите страни в света, лесно и бързо, само в рамките на десетина години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
мааале кви глууупости си напосал във втората част на коментара ти... личи си, че не си отварял учебник никога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
старшинка... това ще е първата 'рвлигия' подкрвпена със здрави научни доказателства! Иновативно, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
тази религия набира изумително бързо привърженици. как ги определи тези 50 млн. души и щели да емигрират и защо примени имало само в бедните страни. изумителна безпросветност! може би това е новата епидемия - от всякъде ни бомбардират говорещи непрекъснато безумици разни свещеници, епископи и кардинали на новата религия - зеленизмът!решението е просто отворете учебниците и ще разберете - СО2 е газ на живота, с него се хранят дърветата. преобразуват го във въглехидрати и го наслагват в себе си, а излищното количество се складира в земята под тях.ако се върнем на количествата СО2 от пред-индустриалната ера, ще измрат огромно количество растения и животни. така пише в учебниците, но никой не ги чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Бърдаров, не климатичните промени (които са най-естественото състояние на климата, който е динамична система), а БОРБАТА с тях ще е майката на всички кризи - защото ще срине световните икономики и държавни бюджети !!! А дивашкaта нaпаст винаги ще си намери причина да нахлува в Европа, докато не започнем да ги посрещаме не с плюшени меченца, а с каpтечници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи, твърди учен > аз твърдя, че на този майка му не е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Георги Бърдаров посочи, че към момента вече има дефиниция за "климатичен емигрант", но за сметка на това няма регулация на този тип емиграция."............напротив , соррос плаща и ориентира ... "бежанци" от Либия , от Сирия , от Афганистан ... по джапанки и с айфона у задния джоб са извървели хиляди километри ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още