IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Зеленият сертификат в България може да отпадне към 20 март*

Очаква се съвсем скоро България да премине в зелената зона, каза Кирил Петков

15:41 | 21.02.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

На фона на ниския дял ваксинирани България е напът след месец да отмени една от малкото наложени към момента мерки за ограничаване на коронавируса. В България ваксинирани са около 30% от населението.

Зеленият сертификат в България може да отпадне към 20 март, съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

"Все повече области на страната излизат от червената зона на разпространение на COVID-19 и влизат в жълтата. Очаква се съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас", посочи Петков.

Той каза, че България е успяла да премине през омикрон вълната без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система, допълни премиерът.

По думите му отпадането на зеления сертификат не означава, че властите ще спрат да насърчават ваксинацията.

От 20 март ще бъдат свалени поетапно и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията, съобщи още премиерът Кирил Петков.

Отпадането на COVID ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, поясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

От 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

От 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава.

Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности ще става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

От 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат за персонала. Документът ще се използва само за пътуване зад граница.

Окончателното отпадане на COVID ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, уточни Ангел Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места и тестването в училище. 

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова заяви, че не означава, че с облекчаването на мерките, не трябва да се ваксинираме. Статистиката сочи, че 90% от тези, които губят битката с коронавируса или имат усложнения, или не са ваксинирани.

Решението за отпадане на зеления сертификат не е свързано с планирания от партия "Възраждане" протест за сряда, каза още Асена Сербезова.

Здравните власти въведоха задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито от 21 октомври миналата година. Тогава беше обявено, че мярката ще продължи да действа, „докато даде резултат“.

За отпадане на зеления сертификат в България се заговори в началото на февруари, когато проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията, обяви, че за премахването на сертификата ще бъде необходим около един месец. Експертът обясни, че изискването за сертификата ще отпадне, когато спадне броят на заразените и съответно заболеваемостта от COVID-19, а с това и показателят, по който властите решават как да действат - броят на интензивните легла, които са заети.

Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинирано население или при падане на заетостта на интензивните легла за Covid до 5% от общия им брой, обяви в началото на февруари премиерът Кирил Петков.

Темата „за“ и „против“ зеления сертификат у нас ескалира в началото на февруари след протестите на привърженици на "Въздържане" срещу зеления сертификат. До отмяната му не се стигна, а беше създадена работна група към премиера, която да следи ситуацията със заболяемостта и да вземе решение за сертификата.

Според данните от Единния информационен портал 1235 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие при направени 10 207 теста. Процентът на положителните проби е 12,1%. Починалите с COVID-19 за последното денонощие са 44. Общият брой на жертвите на пандемията у нас надхвърли 35 хиляди души.

В болница са 5402 с коронавирус. В интензивни отделения са 577. Новоприетите в лечебни заведения са 160, като 87,50% от тях са неваксинирани.

Ваксинирани през изминалото денонощието са 838. Общо до момента са поставени 4 274 368 дози.

*Материалът е актуализиран

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
сърбежева , кунчев , катаршилев и корумпето балтов могат заедно да идат на пу.ка си май.ина ... гроздовата регулярно , пази даже и от уроки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ако спрат тестването с фалшивите тестове, пЛандемията ще свъши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат може да отпадне. Друг критерий за отпадането му е, ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% на заетост. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков, в която участваха и министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Горното е предишно изявление на г-н Петков. Кое от двете очаква да се случи до 20 март г-н Премиера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Когото излъгали, когото изнасилили, това беше. Да видим следващата Голяма Медицинска Измама как ще бъде. Тая мина твърде добре, опасявам се че ще има още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още