IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев: Драстичните реформи в БДЖ ще приключат тази година

Компанията продава складовата си база в Русе за да си набави допълнителни средства, тече и нова оптимизация на персонала

08:00 | 31.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йордан Недев, изпълнителен директор на &quot;Холдинг БДЖ&quot; ЕАД</p>

Йордан Недев, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД

- А повишаване на приходите от пътническите превози ще имате ли?

За да имаме осезаеми успехи при пътническите превози, където дейността ни е обусловена от изпълнението на „социална услуга“, трябва да сме по-изобретателни, що се отнася до маркетинга. И разбира се, подобряване на услугата, включително начините на заплащане на билетите.

Ще се стремим да решим и прословутия проблем със събираемостта на приходите от продажби на билети, който е доста комплексен. По-голямата част от приходите ни от билети ще продължат и тази година да идват от влаковете, субсидирани от държавата (и съответно с по-ниски цени), а не от тези със задължителна резервация, т.е. „търговските влакове“ (ускорени бързи и спални вагони).

В абсолютна стойност приходите ни от търговските влакове сигурно ще нараснат много, обаче техният дял в приходите от пътническите превози е малък и ефектът върху общите приходи ще е едва забележим.

Задвижили сме проекти за подобряване обслужването на клиентите и по-лесния достъп до покупка на билети, включително по-добрия информационен подход.

- Ще се сбъдне ли целта Ви тази година холдингът като цяло да приключи финансово на „нула“, а не със загуби, както е години наред?

Амбицията ни е такава. Обаче още в началото на годината не мога да кажа с пълна сигурност, че така ще стане. Всъщност, кой знае, може дори за 2012 г. да излезем на печалба. Разбира се това няма да е лесно, вижда се отсега.

Дали ще успеем напълно, зависи от някои основни фактори, като например доколко по график се случват мерките от обявената реформа в железниците, доколко успяваме да приоритизираме изпълнението на дейностите и съответно довеждането им до положителен резултат. При реализиране на всяка от дейностите има и рискове от забавяне, така че нулевият финансов резултат зависи от тяхното съвкупно изпълнение. 

- В този ред на мисли, планираните реформи в БДЖ ще приключат ли до края на 2012 г.?

По-общо казано, всяко дружество, което иска да върви напред, постоянно малко или повече прави някакви реформи. Ако използваме думата реформа в по-тесен смисъл, като някаква драстична мярка, чиято цел е да промени рязко някакво статукво, силно вярвам, че през 2012 г. ще приключим с драстичните мерки в железниците.

- Това значи ли, че през тази година също ще има големи съкращения на персонала, както в края на изминалата 2011 г.?

През следващата 2013 г. със сигурност няма да има необходимост от съкращения на хиляди хора от железниците.
През 2013 г. няма да правим и някакви колосални организационни реформи в структурата на железниците.

Обаче през тази година предвиждаме тези и други неща да се случат. Затова, ако разглеждаме реформата като съвкупност от драстични мерки, смятам, че те ще се случат през тази година. 

А оттам нататък, като всяко предприятие, частно или държавно, ние трябва да сме адекватни на икономическата обстановка – т.е., че някакви реформи постоянно ще се извършват.

Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
vingrei
преди 12 години
Ей, Недев ти си една жалка ***,подигравате се с хората в това БДЖ.Всеки си плаща рано или късно за стореното и ти няма да останеш по назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikimi
преди 12 години
Тоя ако знае какво прави пак добре. Кой си ти бе, Недев? На кой си човек та те сложиха там? Ти ако нещо разбираш, аз ще се прекръстя на Пантелей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
sarditko73
преди 12 години
Г-н Недев, от колко време сте министър? Явно от скоро, но не за дълго. Кажете за колко време и какво искате да постигнете първо? Какво имам в предвид .Първо сте за кратко ,второ сте аматьор. Трето, защо спряхте 138 влака ? За печалба на фирмата, за икономия или заради ПОСТА ви в БДЖ. Питам защо пускате нерентабилни влакове? Например вл.20313 Горна Оряховица -Стражица и вл.40101 Горна Оряховица - Стара Зогора .Защо????????Вие сте ЛИКВИДАТОР, не управител на БДЖ. Нека тежи това на вашата съвест и разума на хората, които го одобряват.Господ да ви съди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
georginik1
преди 12 години
За първи път от 20 години насам БДЖ има ръководство, което няма за цел просто да си живурка на върха, барабар с 20 000 служители, докато обезпечава източването на холдинга от министри и олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi.minchev
преди 12 години
всичко е алата балата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Как защо - защото е за него:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 12 години
Недев мамина гугутка ми тая сграда в центъра на София що я държите бе?Твоята канцелария трябва да е в подземията на *** незнам защо с гръмкото име централна гара.Там ти е мястото а не да ръсиш акъл.То е много лесно да наебем беззащитните.Дай пример а не само да тормозиш обикновените хорица.На теб защо ти е този лукс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още