IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Бешков: Сероводородът в Черно море може да задоволи енергийните ни нужди за 200 г.

В Турция вече е осъществен пилотен проект за оползотворяването му, а у нас работим по пилотна инсталация, посочва професорът

08:35 | 30.05.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Венко Бешков.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Проф. Венко Бешков. Снимка: Investor.bg

По този метод може да се извърши пиролиза на всякакви органични вещества. На първо място – това са нашите битови отпадъци. Пиролизата е процес, при който се нагрява органична материя при отсъствие или поне недостиг на кислород. В резултат на това се получава смес от въглероден окис, водород, може и малко метан, която е много богата на енергия и отговаря на изискванията за директно производство на електроенергия чрез когенерация. Освен това се получава страничен продукт – въглерод, който наподобява кокса и дървените въглища. Тези процеси са известни, но в тази инсталация те протичат много бързо и при изключително висока температура – 2-3 хил. градуса Целзий, при което се получава само горимия газ и малко въглерод, който може да се използва вторично като гориво.

- Какви отпадъци може да се обработват – органични, неорганични?

Могат да се обработват всякакви отпадъци, всичко, което може да гори и да гние. Говорим за пластмаса, хартия, картон, дърво, градински отпадъци, текстил, всичко, което съдържа органичен въглерод в себе си. Не може да горят неорганичните вещества, стъклото, металите, инертните материали.

- В какъв вид трябва да бъдат отпадъците, преди да бъдат изгорени? Трябва ли да претърпят някаква предварителна обработка?

На първо място, трябва да са раздробени до размери от порядъка на няколко сантиметра, да не са масивни предмети. Трябва да са и сортирани, да се махнат негоримите отпадъци, които може да се рециклират или депонират. Това е подготовката, след което може да се продължи с пиролизата.

- Разполагате ли с финансиране за работата по проекта?

Имаше интерес от страна на правителството и ни беше възложена една задача да направим изчисления за един пилотен проект. После попаднахме в една ситуация, при която ни се предложи финансиране при неизгодни условия. Трябваше за малко пари да свършим много работа, което не е по силите ни.

Имаме обаче запитвания от общини, от частни фирми, инвеститори от чужбина и България. Всичко опира до това, че хората искат да видят една действаща пилотна инсталация. Ние имаме само лабораторна инсталация, която е добра за демонстрации, но е необходима пилотна инсталация при непрекъснат процес на работата.

- От кои общини проявяват интерес?

От Варна беше проявен интерес от оператора на тамошния завод за преработка на отпадъци. Има интерес от Шумен, но от частен инвеститор. Министерството на околната среда и водите ни предложи да работим с общината в Костинброд и сме на някакъв начален етап на взаимоотношенията. Контактуваме с Момчилград, с различни частни фирми, включително и английска компания, която произвежда инсенератори за болнични отпадъци. Те искаха да изработим пет апарата за нуждите им.

Отново ще кажа, че въпросът опира до финансиране, с което да изградим пилотна инсталация, която да можем да показваме как работи. Тя ще е сравнително малка по обем и ще може да преработва 100 кг отпадъци на час. Това е реална инсталация, но не е промишлена, защото няма да бъде обвързана с директно производство на електроенергия. Ние просто ще произвеждаме газа, ще го измерим, ще определим неговия състав и калоричността му, ще преценим има ли или няма вредни емисии. Ще си изясним много неща.

- Какъв е капацитетът за производство на енергия на една реално работеща инсталация според вашите изчисления?

Един тон преработен отпадък на час дава около 2 мгвт мощност, което означава над 1 мгвт електроенергия, но по предпазливи изчисления.

- В момента е в строеж столичният завод за преработка на отпадъци. Вашата инсталация би могла да проработи там, така че има ли проявен интерес?

Да, би могла да проработи. Ние обаче сме закъснели, защото там са проведени всички процедури. Освен това никой нямаше да ни обърне внимание, защото при провеждането на конкурси по Закона за обществените поръчки се иска да докажеш опит, а това е нова технология. Ако тези, които са спечелили процедурите, ни потърсят, ще преговаряме. Съмнявам се Столична община да ни потърси, защото вече имахме среща при министър-председателя Борисов с кмета Йорданка Фандъкова и заместника й Мария Бояджийска. Говорихме да направим една демонстрация, която така и не се състоя, а и те повече не ни потърсиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
първи стъпки
преди 11 години
За магистралите му дават пари от ЕС, а за подобни проекти няма програми, т.е. трябва ние да си ги плащаме. Това за мен е истината защо се строят предимно магистрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Борисов, стига си строял магистрали, виж какви по-доходни проекти разработват хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още