IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Савова: Все повече български бизнес модели ще тръгнат по света

Има интерес към стартирането на все повече социални предприятия в България, коментира основателят на Мрежата Хлебни къщи

08:14 | 20.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Мрежа Хлебни къщи</em></p>

Снимка: Мрежа Хлебни къщи

За да обобщя – интерес има, но проблемът е, че хората със социално мислене в много случаи нямат бизнес мислене. Надявам се, че постепенно ще се изграждат липсващите бизнес умения, за да се създаде качествен продукт или услуга. Например, в нашия случай освен че предлагаме качествени продукти квасени хлябове, предлагаме и тийм билдинг услуга наречена Breadbuilding, за който фирмите често казват, че е най-доброто им изживяване сред други тийм билдинги.

Откъде тръгна идеята за създаването на Мрежа Хлебни къщи?

Дълги години изследвах различни културни традиции по цял свят – музика, танци, занаяти, включително и храна, като част от академичната ми дейност, докато пишех доктората си в Принстън. При едно посещение във Витлеем разбрах, че Витлеем означава „дом на хляба“ и това ме вдъхнови. Оттам тръгна всичко. Хлябът е символ на мир, защо обаче има толкова войни и конфликти и как бих могла да използвам тази идея. С течение на времето и с работата с хора идеята се разви, развиха се по-интересни методи за работа с хляба и тестото, по-скоро нещо като работилница за изкуство, отколкото просто месене на хляб. Така се роди и терапията с хляб и се доказа като вид арт терапия и нещата се надградиха.

Как се изгражда разпознаваема международна социална компания от България предвид ограничаващото схващане, че страната ни е малка и незначителна, което се пренася и върху други инициативи?

Постоянно ни пишат хора от чужбина, които ни намират сами. Смятам, че в нашия случай хората ни търсят, защото сме създали иновативен микс от продукти и услуги. Хората сами успяват да ни намерят. С едно търсене в Google по думите „хляб“ и „терапия“ излизаме ние, защото сме първите, които са направили такова нещо. Това си е наша иновация, и се надяваме все повече хора в България да съумяват да намират такива интересни съчетания, социални иновации. Ние постоянно сме канени и на конференции, на фестивали, така се завърта цикълът и е много добър начин за изграждане на контакти, за намиране на нови проекти. Има много възможности и съм сигурна, че все повече български модели ще тръгнат по света. Просто ще отнеме време. Голям ефект имаха и моите пътувания покрай доктората ми.

Има ли интерес от други социални предприемачи към възможността за франчайзинг? Къде може да очакваме нови пекарни от мрежата в България и чужбина?

Всеки момент ще отвори пекарна в Бразилия. На обучение при нас през септември ще дойде и една жена от Шотландия. Има и още един човек в Англия, който в момента фондонабира. В България очакваме да отворим в Пловдив. Имаме място там, но сградата е паметник на културата и процедурата е малко по-сложна.

В нашия франчайз модел ние не искаме от хората да плащат огромни такси. Те плащат само за първоначалното обучение, колкото да се научат на методите и рецептите. Ние не изискваме и да използват името „Хлебна къща“, а само да прилагат нашите методи и да ни пращат информация, за да сме сигурни, че имат социална обвързаност. Ние не сме франчайз на рецепти, а на методи.

Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Вкусен хляб в България се прави от векове :) ...абе по-хубав хляб ли прави, няква защитила докторат в Принстън,,,пишете РЕКЛАМА...и да опитаме хляба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
Само факта че е защитила докторат в Принстън и се е върнала в БГ говори много. Не са много тези които се връщат камо ли пък високо образовани. А иначе хляба им е много хубав често си взимам от тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 7 години
Познавам Надежда от една среща на "Зелени дни". Много интересен и приветлив човек. Пожелавам й успех в това начинание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още