За да обобщя – интерес има, но проблемът е, че хората със социално мислене в много случаи нямат бизнес мислене. Надявам се, че постепенно ще се изграждат липсващите бизнес умения, за да се създаде качествен продукт или услуга. Например, в нашия случай освен че предлагаме качествени продукти квасени хлябове, предлагаме и тийм билдинг услуга наречена Breadbuilding, за който фирмите често казват, че е най-доброто им изживяване сред други тийм билдинги.
Откъде тръгна идеята за създаването на Мрежа Хлебни къщи?
Дълги години изследвах различни културни традиции по цял свят – музика, танци, занаяти, включително и храна, като част от академичната ми дейност, докато пишех доктората си в Принстън. При едно посещение във Витлеем разбрах, че Витлеем означава „дом на хляба“ и това ме вдъхнови. Оттам тръгна всичко. Хлябът е символ на мир, защо обаче има толкова войни и конфликти и как бих могла да използвам тази идея. С течение на времето и с работата с хора идеята се разви, развиха се по-интересни методи за работа с хляба и тестото, по-скоро нещо като работилница за изкуство, отколкото просто месене на хляб. Така се роди и терапията с хляб и се доказа като вид арт терапия и нещата се надградиха.
Как се изгражда разпознаваема международна социална компания от България предвид ограничаващото схващане, че страната ни е малка и незначителна, което се пренася и върху други инициативи?
Постоянно ни пишат хора от чужбина, които ни намират сами. Смятам, че в нашия случай хората ни търсят, защото сме създали иновативен микс от продукти и услуги. Хората сами успяват да ни намерят. С едно търсене в Google по думите „хляб“ и „терапия“ излизаме ние, защото сме първите, които са направили такова нещо. Това си е наша иновация, и се надяваме все повече хора в България да съумяват да намират такива интересни съчетания, социални иновации. Ние постоянно сме канени и на конференции, на фестивали, така се завърта цикълът и е много добър начин за изграждане на контакти, за намиране на нови проекти. Има много възможности и съм сигурна, че все повече български модели ще тръгнат по света. Просто ще отнеме време. Голям ефект имаха и моите пътувания покрай доктората ми.
Има ли интерес от други социални предприемачи към възможността за франчайзинг? Къде може да очакваме нови пекарни от мрежата в България и чужбина?
Всеки момент ще отвори пекарна в Бразилия. На обучение при нас през септември ще дойде и една жена от Шотландия. Има и още един човек в Англия, който в момента фондонабира. В България очакваме да отворим в Пловдив. Имаме място там, но сградата е паметник на културата и процедурата е малко по-сложна.
В нашия франчайз модел ние не искаме от хората да плащат огромни такси. Те плащат само за първоначалното обучение, колкото да се научат на методите и рецептите. Ние не изискваме и да използват името „Хлебна къща“, а само да прилагат нашите методи и да ни пращат информация, за да сме сигурни, че имат социална обвързаност. Ние не сме франчайз на рецепти, а на методи.


Бръшлянът масово убива дървета във варненските паркове
Мъск зове: Европейският съюз да бъде премахнат!
Благомир Коцев даде първо интервю след ареста (ВИДЕО)
Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Бъдещето на AI звучи като ехо от миналото на железниците в Дивия Запад
Три години и 1 млн. долара приходи по-късно българската Team-GPT вече е Juma
Джей Ло се завръща в бившия СССР, след като Путин прогони звездите от Москва
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Знаци, че той не ви харесва
Според първите екзитполове Чиприан Чуку ще е кмет на Букурещ
4 типа мъже, на които не може да вярвате
преди 9 години Вкусен хляб в България се прави от векове :) ...абе по-хубав хляб ли прави, няква защитила докторат в Принстън,,,пишете РЕКЛАМА...и да опитаме хляба! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Само факта че е защитила докторат в Принстън и се е върнала в БГ говори много. Не са много тези които се връщат камо ли пък високо образовани. А иначе хляба им е много хубав често си взимам от тях :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Познавам Надежда от една среща на "Зелени дни". Много интересен и приветлив човек. Пожелавам й успех в това начинание! отговор Сигнализирай за неуместен коментар