IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Савова: Все повече български бизнес модели ще тръгнат по света

Има интерес към стартирането на все повече социални предприятия в България, коментира основателят на Мрежата Хлебни къщи

08:14 | 20.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Мрежа Хлебни къщи</em></p>

Снимка: Мрежа Хлебни къщи

Разработихме и една игра - Хлебари без граници, която спечели световно признание на ООН сред над 1000 кандидатури от 120 страни. Организацията дава награда за междукултурни иновации. Едната от трите игри, включени в пакета, обучава на социално предприемачество. Малко прилича на „Монополи“, могат и деца да играят. На практика един социален предприемач, който е играл тази игра, би могъл да си отвори Хлебна къща. Така нашият социален франчайз пакет може да се разпространи по света дори само чрез играта.

Какво представлява тази игра?

Играта включва три подигри. Едната е методът ни „Театър на трохите“, който включва месене на хляб. Хората, които я играят, ще трябва да месят заедно. Там има различни метафори, ролеви игри, създаване на пиеси и т.н. Методът е много подробно описан с всички метафори, защото всички съставки на хляба и процесите по приготвянето му са метафори за живота. Втората игра е вече социално предприемаческата игра. Тя се играе на борд, както и „Монополи“. Играе се с житни зърна – символ на парите и талантите на хората, които се инвестират. Играчите са наясно, че не е достатъчно да имаш само пари, необходими са и таланти и любов. Има много стъпки, въпроси, които се задават, играчите трябва да измислят отговори и решения и да създадат социален бизнес. Не е нужно той да е хлебен, може да е всякакъв.

Третата игра е пътуване с мисия по света. Пак се играе на табло, което изобразява земното кълбо, като се изпълняват различни мисии по света и играчите решават социални проблеми. Играчите, на база на решенията си, могат да създадат и песен, която да заснемат на клип и ние да я качим на сайта на играта. Очакваме много песни от цял свят. В момента играта се продава активно в Германия, първото ни издание е на немски. Този месец ще приключим и английската версия и ще започнем реализация и там.

А другите проекти, по които работите? Започва един, наречен „Вкусове по Дунава: Хляб, Вино, Билки“?

Проектът за Дунавското сътрудничество търси културните прилики между страните по Дунава чрез три елемента – хляб, билки и вино. През юли се организира и конференция, на която сме поканени като специален гост с този проект. Ще имаме и работилница с месене, ще представим и играта. Надявам се да изградим един културен маршрут на хляба. Аз съм го замислила вече, като ми се иска да представим месенето на хляб като социален инструмент, а не само като кулинарен, да се ползва за интеграция на различни хора. Има голям интерес да обединим страните по Дунава и други страни от Европа в един такъв маршрут и от юли започваме да го реализираме.

Друг наш проект е „Хляб на тъмно“. Това е метод оформен в поредица от събития, водени от незрящи, което в някакъв момент може да се разрасне до самостоятелен социален бизнес. Събитията по тази програма ще започнат от есента. Надявам се поне един-двама незращи да могат да се издържат от тази поредица от платени събития. От лятото започваме обученията им.

Има ли интерес за изкупуване на компанията?

Не, засега няма такъв интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Вкусен хляб в България се прави от векове :) ...абе по-хубав хляб ли прави, няква защитила докторат в Принстън,,,пишете РЕКЛАМА...и да опитаме хляба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
Само факта че е защитила докторат в Принстън и се е върнала в БГ говори много. Не са много тези които се връщат камо ли пък високо образовани. А иначе хляба им е много хубав често си взимам от тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 7 години
Познавам Надежда от една среща на "Зелени дни". Много интересен и приветлив човек. Пожелавам й успех в това начинание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още