IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янков: Надяваме се на листване на ETF-а за Sofix в Лондон или Франкфурт тази година

Това ще промени облика на БФБ, защото може да привлече значителни инвестиции, споделя председателят на СД на УД Експат Асет Мениджмънт

15:25 | 01.09.17 г. 6
<p>
	<em>Никола Янков.&nbsp;Снимка: Личен Архив</em></p>

Никола Янков. Снимка: Личен Архив

- През тази година отпадна проблемът с държането на по-тежките позиции от SOFIX, което ви позволи да намалите процента на кеша си. Но това не ви ли прави по-отворени и съответно всяко внасяне/теглене при вас да се отразява в спад/ръст при SOFIX? Всъщност може би не е лошо SOFIX да се влияе от всяко търсене/теглене при вас, защото така ще има повече търговия и волатилност?

- Промяната в правилата бе изключително важно развитие за качеството на продукта. Както се вижда и от графиката за периода след приемането на новите правила, фондът вече следва изключително близко представянето на индекса. Такава е практиката във всички държави на Европейския съюз с развита фондова индустрия. При нас – тъй като това бе първи подобен продукт – регулаторът избра да направи широка консултация за тълкуване на съответните членове от UCITS директивата, касаещи изключението от правилата за концентрация за индексните борсово търгувани фондове, между всички останали регулатори от страните-членки и ESMA. Този процес отне няколко месеца и завърши с одобрение на промените в правилата в началото на лятото.

Отвореността в механизма за работа на фонда (наличието на първичен пазар за квалифицирани инвеститори) предполага по-голяма ликвидност за участниците на пазара. Това е една от важните характеристики, които отличават индексния фонд от другите позиции, търгувани на борсата. Разбира се, с нарастване на размера на активите големи движения на първичен пазар (записвания или тегления) започват да се отразяват по-значително върху цените на позициите от SOFIX.

От известно време насам пазарът (по-точно цените на позициите от индекса) се влияе силно от поведението на фонда и портфейла му, който се публикува всеки ден и се следи отблизо от повечето сериозни участници на пазара. Нашето впечатление е, че те моделират своето поведение съобразно очакванията си за поведението на индексния фонд. Ако индексният фонд е underweight в някоя позиция, то тя започва да се качва, а ако е overweight, тя обикновено пада.

Това е нормално и създава някаква „интрига“ и възможност за спекулации от страна на по-дребните инвеститори. А всякаква възможност за спекулиране е добре дошла за пазара, тъй като генерира интерес и привлича нови участници. Това е и една от мисиите на нашия продукт – да върне интереса на масовия инвеститор към българския фондов пазар – и ние сме доволни, че тя постепенно се осъществява на практика.

- Какви въпроси задават чуждите инвеститори при срещите ви с тях (предлагайки им ETF-a)?

По-големите чужди инвеститори се интересуват основно от две неща – от техническата възможност лесно да купуват и продават дяловете на фонда чрез своите брокери в чужбина, и от качеството на продукта – т.е. от това колко близко фондът репликира индекса. Фондовете с насоченост към развиващи се и „гранични“ пазари (emerging & frontier markets) обикновено управляват милиарди. За тях единични експозиции към отделни държави като България се измерват в милиони. Решението да се влезе в такава позиция е въпрос на диверсификация на портфейла (алокация на риска) и на техническа възможност за търговия.

Интерес към България има. Остава да осигурим и техническата възможност за инвестиции в нашия пазар. Самото създаване на индексния фонд е огромна стъпка в тази посока. Следващата стъпка е крослистинг на фонда на голям чужд пазар.

България е втората държава от ЦИЕ след Полша, която има борсово търгуван индексен фонд, лицензиран по UCITS директивата и следящ основния индекс на местната борса. Фондът за Полша се управлява от Lyxor (част от групата на Societe Generale) и е лицензиран в Люксембург, което го прави лесно търгуем от цял свят. Освен Експат Асет Мениджмънт няма друг асет мениджър в Централна и Източна Европа, който да е създавал подобен продукт.

За да стане популярен нашият фонд в чужбина, трябва да решим техническия въпрос за достъпа до нашия пазар извън България. Според нас това трябва да е приоритет за българската администрация, тъй като без отваряне за чужди участници, декларираното желано развитие на българския капиталов пазар няма да се случи. Така че разчитаме на подкрепа в това направление от страна на всички организации и техните ръководители, които публично са заявили, че капиталовият пазар е приоритет за тях.

- Докъде е процесът на издаване на ETF-и за индексите на още няколко борси в Централна и Източна Европа?

- Експат Асет Мениджмънт стартира процедури за лицензиране на четири нови индексни борсово търгувани фонда, следящи основните борсови индекси във Варшава, Прага, Букурещ и Атина, в края на февруари 2017 г. За наше съжаление, наблюдаваме значително забавяне в разглеждането на тези апликации от страна на регулатора. Готови сме с документите за още четири подобни фонда, които ще следят индексите в Унгария, Словакия, Словения и Хърватия. Имаме амбицията да превърнем София в европейски фондов център подобно на Ирландия и Люксембург.

За да се случи това обаче, ни е необходимо съдействието на регулатора в две направления. На първо място, споделяне на нашата визия за развитие и приоритетно лицензиране на такива фондови продукти, създадени съобразно най-добрите международни практики и базирани в България, но с фокус върху чужди пазари.

И на второ място, помощ (основно чрез натиск върху големите международни депозитарни организации, като Euroclear и SIX SIS) за изграждане на връзки за трансграничен сетълмент на български ценни книжа. Готови сме да инвестираме ресурси в този процес и да понесем разходите на пионери в сектора.

Ако успеем, София може да стане желана юрисдикция за базиране на фондове, управлявани от асет мениджъри и от други европейски държави. Което ще доведе до сериозно развитие на небанковия финансов сектор, включително до прехвърляне на водещо технологично и управленско ноу-хау и практики, до създаване на съществен брой работни места в България за висококвалифицирани служители, до повече приходи за бюджета и регулатора от такси, данъци, осигуровки и т.н., до осигуряване на по-лесен достъп до финансиране чрез капиталовите пазари (от чужди инвеститори) за местни емитенти и до постепенно истинско интегриране на България в европейските и световни финансови пазари.

Като най-голямото управляващо дружество в България по размер на управляваните средства, ние сме директно заинтересовани страната ни да се развива бързо в тази посока. Надяваме се, че визията ни е споделена и от хората, които управляват тези ресори в момента.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
Ya_Kito
преди 6 години
Единствено успех желая на тези момчета. Те са тези, които направиха първия ETF в България, те са тези които на практика повдигнаха духа на инвеститорите и раздвижиха борсата. Силно се надявам колкото се може повече подобни инциативи и наистина да се бърза, защото колегите от другите държави едва ли спят. Първият печели всичко, за останалите трохите. Надявам се поне в тази сфера България да излезе на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
redcretin
преди 6 години
Чуждестранните инвеститори хахахаха :)Тоя фигурант как си говори наизуст, а вече се издъниха с листването в Лондон. Да се готви издънката и във Франкфурт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Бик в атака
преди 6 години
в този живот всеки се надява на нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
6i60
преди 6 години
А аз се надявам да спечеля от тотото .. Доказани далавераджии кат гусина не го бръснат за слива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 6 години
но все пак ще е хубаво да раздават дивидент!не за друго, ама каква е файдата да го държиш иначе, а и това е добра практика на развитите пазари, за разлика от нашия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
пожелавам им успехдано успеят тая година да направят нещо от всички замислени неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още