IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Ценов: България има да наваксва по публични разходи за здраве

Важно е да бъде запазен солидарният модел на здравно осигуряване у нас, каза изпълнителният директор на Astellas България

08:21 | 08.08.18 г. 6
<p>
	Д-р Светослав Ценов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Светослав Ценов. Снимка: Личен архив

- Българският фармацевтичен пазар ускори ръста си през 2017 г., очакваният ръст за тази година е от 11%. Очаквате ли и по-висок ръст с оглед на новите терапии, които влязоха в реимбурсация тази година?

- Има нужда от увеличен ресурс в здравния сектор в България. И затова моите очаквания са, че разходите и за лекарствени терапии ще продължават да нарастват. Тези ръстове обаче няма да бъдат със същото темпо, а постепенно ще намаляват. Реалният ръст на разходите за тази година ще е под 10 на сто. А причината са допълнителните отстъпки от компаниите към Касата. Като цяло смятам, че фармацевтичният пазар ще продължава да расте, но с по-бавни темпове. 

Реалният ръст на публичните разходи за лекарства тази година ще е под 10 на сто

- Смятате ли, че електронното здравеопазване е базова стъпка към рационална лекарствена политика?

- Електронното здравеопазване е задължително условие за  всяка една система. Необходими  са определени изводи и анализи, а за да ги има, са нужни регистри с база данни, които у нас сега не съществуват.

За да се анализира как едно лекарствено лечение повлиява пациент, популация, финансиране, трябва да има анализиращи системи, а именно електронно здравеопазване. Първо трябва да има регистри, да се събира съответната информация, която след това да се анализира. Доста държави, съседни на България, са оптимизирали системите си благодарение на дигитализацията – пример е Хърватия. Те са оптимизирали изключително много както лечението на заболявания, така и здравния ресурс благодарение на въвеждането на е-здравеопазване. Така че това е абсолютно задължителна стъпка и трябва да е приоритет.

- Как гледате на новия опит за старт на електронния търг за лекарства в болниците?

- Като индустрия и компания подкрепяме всякакви мерки, които могат да оптимизират системата. Но въвеждането на такива промени трябва да са резултат от диалог между всички участници в сферата. Защото понякога някои дребни детайли са в състояние да доведат до проблеми със стартирането на даден процес или въвеждането на нова система. Добре е в диалог да се обсъдят всички дребни промени, които биха могли да се направят по предложения модел, за да може той да работи успешно.

- Каква е визията Ви за дългосрочната стратегия за лекарствената политика в България?

- В днешно време медицината се развива бързо, нямаме време да чакаме 10-15 години, за да видим какъв ще е ефектът от дадена терапия. Всички решения, които ще се вземат, ще дадат отражение след поне десет години. Затова решенията в здравната сфера и в лекарствената политика трябва да бъдат в дългосрочен план. Едно от ключовите неща, които трябва да се направят в обозримо бъдеще, е въвеждането на е-здравеопазване. Това ще оптимизира и ще подобри контрола не само при лекарствата, а и при всички други сфери от сектора.

- Новото законодателство за паралелния износ на медикаменти е на финалната права. Как оценявате новите правила, заложени в Закона за лекарствата?

- Разбира се, въвеждането на всякакви мониторингови системи би било много полезно. В последните години наистина има проблем по отношение на достъпа на български пациенти до някои лекарства, така че активно подкрепяме всякакви мерки в тази посока.

- През последните години Astellas инвестира около 17% от общите си продажби в развитие и разработка на нови лекарствени терапии. В каква посока са насочени усилията на компанията?

- Компанията традиционно е със сериозно присъствие в области като онкология, урология, трансплантология – все области, където има сериозни непосрещнати медицински нужди. Ще продължаваме и занапред да търсим развитие при социално значими заболявания, където все още терапевтичните алтернативи не са достатъчно ефективни или пък няма достатъчен избор за лечение на пациента. Ще продължаваме да разработваме лекарства за заболявания в онкохематологията, хроничната бъбречна недостатъчност, където все още има много какво да се направи.

- През февруари т.г. Astellas придоби за 102,5 млн. долара Universal Cells и технологията за универсални донорски клетки, с което се намалява рискът от отхвърляне на присадени органи. Разработването на иновативни клетъчни терапии ли ще е фокусът за развитие на компанията през следващите години?

- Все повече помага фактът, че фарма бизнесът се отвори – всички нови технологии като персонализирана медицина, нанотехнологии са благодарение на сътрудничество с ИТ сектора и достиженията на високите технологии, защото това позволи достъп до съвсем различни методики от досега използваните. Сега вече има множество проучвания в тези области, Astellas също има такива и се надяваме, че на база тези разработки ще успяваме да предоставяме качествени лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
panther
преди 5 години
Докторите са с лекарски дрехи в болниците и лекуват хора.Това на снимката е мазен, едър, крадлив ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Е точно на такива като този на снимката им текат лигите денонощно по средствата на солидарните модели в здравеопазването. Даже докато като спят само това сънуват - как ги източват с новоизмислени схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Малко пари?Е ГЕРБер, почвате да се осирате, усещаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
doba
преди 5 години
'Важно е тенденцията за увеличаване на ресурса за лекарствата да се запази'За фармацевтичните компании е от изключителна важност, нали трябва премии да получават!А не е ли по-изгодно за пациентите да се ползват 'заместващи' лекарства, при които за 5% стойност се получават 95% резултати(не се практикува в момента)?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Ние нямаме друг избор освен да прилагаме социалния модел за здравно осигуряване, просто с толкова малко пари няма как по друг начин да се върже системата. Всеки да плаща колкото може и да ползва само при крайна нужда, както е сега. Сега реално всеки плаща ако трябва, а при ползването пречките са такива че човек ползва само ако много му се налага, иначе не би се редил на опашки и записвал часове за след месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Ех Светльо, Ех Ценов, СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ на здравеопазване е възможно най порочният. От заплатите на стотици хилияди държавни служители не се отчислява и стотинка нито за ЗДРАВНО , нито за ПЕНСИОННО осигуряване. Вниските им ги плащаме НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ , чрез бюджета!Защо вноските не са ИНДИВИДУАЛИЗИРАНИ ?ЗАЩО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ТОВА КОЕТО ПЛАЩАМЕ?!!ЗАЩО СМЕ ОГРАБВАНИ С ТОЗИ ПОРОЧЕН СОЛИДАРЕН МОДЕЛ?? ЗАЩО АЗ И МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЕНИЯТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ?!Нещата в здравеопазването са АПОКАЛИПТИЧНИ.В статия на в. Труд четем такива заглавия: "ЦРУ: България е трета в света по смъртност на населението" !!!!!!!За цените на лекарствата да не говорим. И те както и тока който изнасяме са по евтини в съседните на нам страни в които вие производителите ги изнасяте. С вашата "СИСТЕМА" вие превърнахте България в един модел на здравеопазване на който доктор МЕНГЕЛЕ би завидял. СЛУЧВАЩОТО СЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е УЖАСЯВАЩО. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ВСЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ДОКАТО ИЗЦЯЛО ОБЕЗЛЮДИТЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ОТ МЕСТНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ.Може би и вие като камбоджанските червени хмери сте решили да ОБЕЗПАРАЗИТИТЕ територията ??ВЯРВАМ В СЪДБАТА И В СПРАВЕДЛИВОСТТА. ВЯРВАМ, ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ВСЕКИ ЩЕ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО!!Може би и ние като народ заслужаваме това отношение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още