IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските и румънски програмисти на най-високо ниво в Югоизточна Европа

IT секторът може да се превърне в мощно средство, което да подпомогне икономическия растеж на страните от региона, смята Силвиу Хотаран, регионален директор на Майкрософт за Югоизточна Европа

12:13 | 08.11.05 г.
Силвиу Хотаран
Силвиу Хотаран

Силвиу Хотаран работи като генерален мениджър на Microsoft Romania от 1996 г. Днес отговаря за развитието на компанията в 10 страни в Югоизточна Европа. В тази си роля той работи с потребителите, правителствените лидери и индустриалните партньори в региона.

Преди да се присъедини към Microsoft Хотарн се е занимавал с изследователска дейност в Research Institute for Computer Technique в Букурещ, след което е бил генерален мениджър на софтуерния производител Ciel Romania.

Със Силвиу Хотаран, регионален директор на Майкрософт за Югоизточна Европа, разговаря Христина Машкова.

-Г-н Хотаран, защо решихте да посетите България?

Целта на моето посещение е Икономическият форум за Югоизточна Европа. Миналата година също присъствах на този форум, но тогава съвсем скоро бях постъпил на новия си пост като регионален директор за Югоизточна Европа и използвах възможността главно, за да науча повече за региона. Тази година ще използвам възможността не само да науча още за страните от региона, но и да споделя своите виждания и идеи с хората от бизнеса, с министри, политици, с представители на медиите.

Искам да подчертая, че работя с директора на Майкрософт за България Теодор Милев повече от година. Разбираме се чудесно и еволюцията на Майкрософт в България е наистина удивителна.

-А какви бяха очакванията Ви от форума? Да срещнете нови бизнес партньори, нови идеи?

Когато Майкрософт реши да сформира представителство в този регион миналия юни, имахме нещо конкретно предвид. Първо всички страни в Югоизточна Европа рано или късно ще се присъединят към ЕС. А ние в Майкрософт смятаме, че страните в този регион имат огромен потенциал и ще се опитам да обясня защо. Във всички тези страни IT секторът може да се превърне в мощно средство, което да подпомогне икономическия им растеж. А защо това е така? Защото във всички страни от Югоизточна Европа имаме необходимия потенциал за създаването на професионални общности, високообразована работна ръка и пр.

Бих казал, че днес имаме уникалната възможност, защото IT e основният фактор, който би могъл да промени света. Нашият живот днес е променен основно благодарение на информационните технологии, а софтуерът играе все по-важна роля.

- Как се развиват конкретно България и Румъния в IT отрасъла според вас?

И двете страни са на път да се присъединят към ЕС, което значително ги сближава. Преките чуждестранните инвестиции и в двете страни се увеличават, също и БВП и IT индустрията. Разбира се, съществуват и малки различия, като начина, по който развиваме нашия бизнес в двете страни. Така например в България стартирахме с големи проекти, в партньорство с правителството, докато в Румъния стартирахме, фокусирайки се над малките и средни предприятия. Но в общи линии днес нашите цели и таргет групи са еднакви. Искаме да развиваме добър бизнес в областта на малките и средни предприятия, но да имаме и стабилно партньорство с правителството.

Смятам, че потенциалът в България и Румъния е значителен – и двете са големи страни, сравнявайки ги с Македония и Словения. Последната може би е с най-зрял пазар, най-добре развита икономика, но размерът й е много малък. Също така относно професионалните умения – броят и високото ниво на професионалните програмисти е най-голям в България и Румъния.

- Как смятате да се борите с нелегалния софтуер?

Софтуерното пиратство е факт и в двете страни. Нелегалният софтуер в двете страни според BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер)e над 70%. Но борбата с пиратството по законов ред е добър изход и в двете страни може да се направи още по този въпрос. Също така, с цел да се намали пиратството, трябва да се положат усилия за увеличаване търсенето на оригинален и лицензиран софтуер. Все повече компании са зависими от информационните си системи и осъзнават, че няма полза от използването на нелегален софтуер. Това е много важно, защото по този начин се създава по-голяма конкурентност в търсенето.

-В бъдеще Microsoft смята ли да се фокусира на някоя конкретна страна от региона?

Не е тайна, че най-подходящата дума, с която може да се опише Югоизточна Европа е разнообразието. Може би е важно да се изброят страните в региона - Словения, Сърбия и Черна Гора, Хърватска, Босна, Косово, Македония, Албания, България, Румъния и Молдова. Както виждате, става въпрос за различни по големина страни, с различно ниво на развитие на икономиката, на пазара, с различни култури и история. Дори във всяка страна Microsoft започва да прави бизнес по различен начин. Ако се говори за успех в дадена страна, трябва да се разбере какво точно се има предвид. Словения е най-развитата страна в региона, вече е член на ЕС, но страната е малка като размер, потенциалът за бъдещ растеж е ограничен, затова ние по-скоро се ориентираме към по-големи страни като Румъния, България, дори Сърбия, където потенциалът може да се усети. Може би в бъдеще ще се фокусираме все по-често над тази страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още